Dos de cada deu homes van pagar per serveis de prostitució durant l'any passat i, d'ells, el 10% va detectar tracta de menors, segons un estudi de la Universitat de Comillas encarregat per la delegació del Govern per Violència de Gènere. Durant la presentació de l'informe «Donant suport a les víctimes de tracta amb fins d'explotació sexual», que està basat en enquestes a 1.600 homes, diverses ONG i els agents que lluiten contra el tràfic, la coordinadora de l'estudi, Carme Meneses, va destacar l'important paper que tenen els clients a l'hora d'alertar sobre els casos de tràfic a la policia o entitats socials.

«El client és el primer que pot donar la veu d'alerta», fet pel qual el seu paper és molt important, va advertir Meneses, qui, tot i això, va reconèixer que les víctimes són molt reticents a parlar de la seva situació, ja que pateixen fortes coaccions dels tractants que amenacen les seves famílies.

Va incidir també en la importància de detectar aviat aquestes víctimes -de les que es desconeixen les xifres-, ja que a mesura que transcorre el temps, les dones «estan més enfonsades» i els tractants aconsegueixen que tinguin por de la policia.

Demanda de menors

En l'estudi s'analitza la tracta de menors, que, tot i que minoritària, existeix, «i això és perquè hi ha demanda d'aquest perfil de dones», i és, a més, encara més difícil de detectar, ja que solen estar a pisos on l'accés de la policia és més complicat.

Meneses va destacar que el destí més habitual de les víctimes de tràfic amb fins d'explotació sexual és Europa i els països d'origen més freqüents Romania, Nigèria, Paraguai, Brasil i República Dominicana, mentre que les d'origen asiàtic van en augment.

Jorge Uroz, un altre dels autors de l'informe, va afirmar que la prostitució mou més diners que el tràfic d'armes i de drogues junts i va posar com a exemple el testimoni del responsable d'un club que afirmava que, en els anys de la crisi econòmica, treien 15.000 euros nets al dia. En aquest sentit, va assenyalar que el combat contra el tràfic d'armes i drogues està més treballat i s'hi destinen més recursos. «En el camp de la tracta de persones estem començant, cal més inversió i recursos si volem prendre'ns això seriosament», va advertir Uroz.