La portaveu de Coalición Canaria (CC) al Congrés, Ana Oramas, va anunciar que el seu partit ha tancat un acord satisfactori per a la investidura del líder socialista, Pedro Sánchez, en què el PSOE ha assumit les seves propostes relatives a l'agenda canària, el finançament i la política aeroportuària. En una roda de premsa al Congrés després de mantenir una reunió amb la comissió negociadora del PSOE, Oramas va explicar que a falta de «petits matisos» avui l'Executiva del seu partit estudiarà els acords amb el PSOE per donar-los el seu vistiplau, mentre que el sentit del vot a la investidura es ratificarà en el Comitè Federal de CC del dissabte 27 de febrer, uns dies abans del debat. No obstant això,va avançar que les negociacions s'han tancat positivament i que les incorporacions que pugui fer el PSOE al seu programa de govern procedents d'altres forces polítiques, com Ciutadans o IU en matèria de regeneració i agenda social, són assumibles i no hi ha dificultats. Va avançar que hi ha una garantia perquè es respecti els cabildos. efe/Ddg madrid

El líder de Podem, Pablo Iglesias, va afirmar que en un possible govern de coalició amb el PSOE, la seva formació i En Comú Podem podrien ocupar-se d'allò relatiu a la qüestió territorial en tenir una «interlocució una mica més fluida» amb ERC i Convergència. Iglesias va fer aquest plantejament en la roda de premsa oferta al Congrés al costat de la vicepresidenta del Govern valencià, Mónica Oltra, en què van defensar un govern integrat per PSOE, Podem, IU i Compromís.

El líder de Podem té previst reunir-se la propera setmana amb els representants d'ERC i de Democràcia i Llibertat (DL) per intentar convèncer-los que facilitin la investidura del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. «Una de les coses bones d'un govern de coalició és que ens podem repartir els papers», va destacar Iglesias, que va recordar l'«enorme dificultat» que el PSOE té per parlar amb ERC i DL.

Després de recordar que En Comú Podem va guanyar les eleccions generals a Catalunya, Iglesias va assegurar que la unitat d'Espanya es defensa millor amb «el reconeixement de la diversitat i la plurinacionalitat i apostant per nous encaixos constitucionals».

El líder de Podem es va mostrar optimista respecte la reunió «a quatre» que celebraran PSOE, Podem, Compromís i IU, i va considerar «molt significatiu» que els socialistes hagin acceptat aquesta trobada, que, segons va dir, «revela la foto del nou Govern».

D'aquesta manera, Iglesias va argumentar que del que cal parlar en aquesta reunió promoguda pel diputat d'IU Alberto Garzón és de formar un Govern de coalició, i no d'un pacte d'investidura com proposa Sánchez.

El secretari general del PSOE va acceptar que representants del seu partit participin en una reunió entre PSOE, Podem, IU i Compromís per intentar negociar un acord d'investidura. Sánchez va enviar una carta a Garzón en la qual li mostra la disposició del PSOE a «pactar un programa per a la investidura, que projecti en la legislatura l'acció d'un govern progressista i reformista». Sánchez va distribuir l'escrit al seu compte de Twitter, al qual acompanyava un missatge: «Ara més que mai és important el diàleg i l'entesa».

La importància del diàleg

A la carta, Sánchez comparteix amb Garzón «la coincidència en la necessitat de mantenir un procés de diàleg per identificar polítiques i propostes compartides que permetin la constitució d'un govern progressista i reformista avalat per diferents forces polítiques».

El secretari general del PSOE assegura que la prioritat per al seu partit és «atendre amb urgència la difícil situació en què viuen milions d'espanyols i obrir una etapa de canvi per modernitzar el país i cohesionar-lo al voltant d'un projecte comú». «Aquesta serà, sens dubte, la prioritat del Govern que jo presideixi», remarca el candidat socialista a la Moncloa.

Per altra banda, Podem xifra en 5.000 milions d'euros anuals la recaptació procenent de l'impost de solidaritat que hauria de pagar tot el sector bancari per així poder finançar el rescat a la banca de l'any 2012, tot i que ha decidit deixar fora Bankia, un cop nacionalitzada.