Els britànics decidiran si volen seguir dins la UE o bé sortir-ne el proper 23 de juny. El primer ministre britànic, David Cameron, ha anunciat la data després d'exposar al gabinet de ministres l'acord al que va arribar divendres a la nit a Brussel·les, i ha assegurat que farà campanya per seguir dins el club dels 28. "L'elecció és a les vostres mans, però la meva recomanació és clara. Crec que la Gran Bretanya serà més segura, més forta i millor dins la Unió Europea", els va assegurar. La proposta preveu que el Regne Unit pugui limitar els ajuts als immigrants comunitaris durant set anys, a més de poder vetar legislacions europees que no el beneficiïn i seguir fora de l'Eurozona.

Segons el primer ministre britànic, la reforma de la UE permetrà al Regne Unit "tenir el millor dels dos mons" i ha anunciat que farà campanya per seguir dins "una UE reformada".El referèndum sobre el futur el Regne Unit dins la UE serà "una de les decisions més importants de la nostra vida", va assegurar Cameron, ja que es decidirà "quin tipus de país volem ser i el futur que volem deixar als nostres fills". Del resultat del referèndum en dependran "les relacions comercials amb els països veïns, la creació de feina i la seguretat financera de les nostres famílies", però també la cooperació "per mantenir el nostre país".

Cameron ha assegurat que donarà llibertat de vot als 21 membres que formen el gabinet de ministres, però que la posició del govern serà la de defensar la proposta assolida a Brussel·les i fer campanya per seguir dins el club dels 28. En aquest sentit, el primer ministre britànic ha assegurat que des de dins la UE "es pot combatre millor el crim organitzat i l'amenaça terrorista". Cameron també ha destacat els beneficis econòmics de "poder jugar un paper preponderant en una de les organitzacions més grans del món" i poder-ho fer "des de dins", participant de les decisions "que determinaran el nostre futur". Dins la UE, ha recordat, els negocis britànics podran "accedir completament al mercat únic i generar feina, inversió i preus més baixos".

Cameron també ha volgut destacar el "lideratge" del Regne Unit i la seva confiança en el fet que "podria sobreviure fora de la UE". "Som la Gran Bretanya i hem aconseguit grans coses", apunta, "però no és aquesta la pregunta del referèndum". "La pregunta és si estarem més segurs, serem més forts i estarem millor treballant junts en una UE reformada o bé sols i pel nostre compte". "Sortir d'Europa seria una amenaça per a la nostra economia i per a la nostra seguretat", assegura Cameron.

"Aquells que defensen sortir de la UE no poden assegurar que seguiríem tenint accés al mercat únic ni que els nostres llocs de treball estarien garantits", va subratllar, "tot el que poden oferir és un risc en temps d'incerteses, un salt a la foscor". "Jo no estimo Brussel·les, estimo la Gran Bretanya", va declarar Cameron, al temps que defensava la proposta de reforma i assegurava que "encara hi ha molts aspectes en els quals la UE ha de millorar" i que la tasca de reformar Europa no s'acabava amb l'acord assolit divendres. Tot i això, Cameron assegura que la reforma "subratlla el nostre estatus especial" i garanteix que "les famílies britàniques es beneficien de les millors parts de la UE" a la vegada que es deslliuren "d'aquelles que no ens van bé".

Feia 30 anys que el gabinet de ministres no es reunia un dissabte. Aquest organisme, que data del segle XVIII, està composat per 21 ministres, tant de la Cambra dels Comuns com de la Cambra dels Lords, escollits tots ells pel propi primer ministre. Els membres que componen el gabinet són els caps dels diversos departaments governamentals i solen tenir el títol de secretari d'Estat.

Cinc ministres es

desmarquen

Cinc membres del Gabinet de Govern del primer ministre britànic, David Cameron, es van desmarcar ahir de la postura oficial de l'Executiu i van avançar que faran campanya per la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE).

Poc després que Cameron anunciés el 23 de juny com la data per al referèndum sobre la UE, el ministre de Justícia, Michael Gove, va divulgar un comunicat en el qual afirma que abandonar el bloc comú assegura al país un "futur millor".

El ministre de Treball i Pensions, Iain Duncan Smith; la ministra per a Irlanda del Nord, Theresa Villiers; el ministre de Cultura, Mitjans de comunicació i Esports, John Wittingdale; i el líder de la Cambra dels comuns, Chris Grayling, també van expressar que dissenteixen de la línia oficial del Govern, que recolza la permanència en la UE.