Berlín obrirà avui el seu primer alberg per a refugiats homosexuals i transsexuals, un projecte que acollirà persones que han fugit del seu país i que, en arribar a Alemanya, se senten amenaçades en allotjaments massificats a causa de la seva condició sexual. La iniciativa ha sorgit de l'Assessoria per als Homosexuals de Berlín, una organització que des de fa dècades treballa amb aquest col·lectiu a la capital alemanya i on en els últims mesos s'han començar a acumular peticions d'ajuda de sol·licitants d'asil. Alguns casos són greus, des de discriminació a violència, segons va apuntar en una trobada amb mitjans estrangers el director de l'organització, Marcel de Groot.

Els homosexuals i transsexuals normalment arriben a Alemanya sols, sense família i sense llaços amb la gent de la seva regió d'origen, de manera que estan «aïllats socialment i cultural». Només Berlín va rebre l'any passat uns 79.000 sol·licitants d'asil, de manera que la ciutat-estat ha hagut de recórrer a tot tipus d'instal·lacions per allotjar-los, des de pavellons esportius i recintes firals als hangars de l'antic aeroport de Tempelhof.

En aquest sentit, el ministre de Justícia alemany, Heiko Maas, va demanar aturar els grups d'ultradreta al país abans que els seus actes en contra de l'arribada de refugiats produeixin els primers morts. «Qui li cala foc a albergs de refugiats o aplaudeix als que ho fan no té justificació ni disculpa», va afegir el ministre.

Durant el cap de setmana, un hotel habilitat per albergar a refugiats a Bautzen (est d'Alemanya) va quedar seriosament danyat per un incendi presumptament intencionat mentre grups de veïns festejaven sense objeccions davant l'edifici les destrosses provocades per les flames. La policia va detenir tres homes d'entre 19 i 20 anys per interferir en la feina dels bombers desplaçats al lloc i s'investiga si poden tenir relació amb l'atemptat piròman.

Situació límit

Per altra banda, el tancament de les fronteres de Macedònia i Sèrbia per als ciutadans afganesos ha provocat que més de 9.000 refugiats s'hagin quedat atrapats en el pas fronterer entre l'Antiga República Iugoslava de Macedònia i Grècia, així com al port del Pireu, on arriben procedents de les illes de l'Egeu. Fonts de la Policia grega van assenyalar que el Govern només ha rebut una confirmació telefònica per part de les autoritats macedònies que la decisió de tancar la frontera als afganesos respon a la postura adoptada amb antelació per Sèrbia.