La Policia Nacional, en col·laboració amb la marroquina, ha desarticulat una cèl·lula de captació i adoctrinament de menors de Ceuta per sumar-se a les files de l'organització terrorista Estat Islàmic, i ha detingut quatre persones, tres d'elles a la ciutat autònoma i una altra a Nador (Marroc).

Aquests arrestos van permetre la neutralització d'aquesta cèl·lula en una operació que, en el cas de Ceuta, es va iniciar a primeres hores del matí tant a la barriada del Príncep com a la de Cortijo Pardo. Un dels dirigents d'aquesta cèl·lula és el «talibà gironí», Hamed Abderraman Ahmed, que va viure a Girona i Cassà de la Selva durant els anys 1996 i 1997. Ahmed va rebre formació militar a l'Afganistan fins el 2002, quan va ser detingut i internat posteriorment a Guantánamo, i els investigadors consideren que precisament per aquesta instrucció, el grup era encara més perillós.

De fet, segons Interior, els detinguts tenien «la decidida voluntat i la plena disposició de realitzar accions terroristes a territori espanyol». Per a això, havien gestionat una sèrie de contactes en el seu entorn amb l'objectiu d'adquirir armes i substàncies per fabricar explosius.

Un altre dels arrestats, a qui Interior destaca pel seu paper «carismàtic i doctrinal» entre la comunitat radical islàmica, estava decidit a portar fins a l'extrem el seu compromís amb l'Estat Islàmic, esdevenint un màrtir com ja va fer el seu germà, que va morir en un atac suïcida a Síria.

Infraestructura de captació

Els arrestats havien establert a Ceuta i al Marroc una infraestructura de captació, adoctrinament, radicalització i enviament de gihadistes. Així, un dels habitatges i un local comercial que regentava un dels detinguts servien per celebrar les reunions clandestines de la cèl·lula, on s'instruïa els adeptes en les mesures de seguretat que havien d'adoptar. Entre d'altres, la vigilància a les zones de reunió, realitzar aquestes trobades a altes hores de la matinada o evitar les comunicacions telefòniques i utilitzar missatges i llenguatge en clau o xifrat.