Diego Torres, l'exnúmero dos de Nóos i per a qui es demanen gairebé 17 anys de presó, ha protagonitzat al llarg de dos dies un duel a mort amb el fiscal Pedro Horrach, que ahir no va poder derrotar el seu dur adversari. Qui sí va trencar el blindatge de l'acusat va ser Dolores Ripoll, l'advocada de l'Estat que representa Hisenda i que va plantar cara al crescut acusat.

Per gentilesa de la presidenta del tribunal, que està aplicant al màxim el dret de defensa, Torres va començar al matí amb el seu arsenal massiu de correus, per desacreditar la versió del seu cunyat Marco Tejeiro, del qual afirma era a Nóos alguna cosa més que un administratiu. A un testimoni, Ignasi de Juan, el va acusar d'haver ficat la mà a la caixa de Nóos, el que va motivar el seu acomiadament. «De Juan ha mentit», va afirmar de pas. L'acusat va comentar al seu aire la seva versió sobre aquests documents, davant l'estupor dels periodistes i les acusacions.

Torres va ser molt prolix en les seves respostes i el fiscal el va anar tallant. «Si us plau, deixi'm acabar», saltava el declarant. «Ho ha dit ja tres vegades», replicava el fiscal amb un to aspre. Samantha Romero, la presidenta, va intervenir i va renyar l'acusador pel seu to: «Aquestes consideracions sobren», va dir la jutge. Horrach no es va disculpar, com en altres amonestacions anteriors. El tribunal no vol mal rotllo a la sala.

L'exprofessor universitari va carregar contra el Govern balear, tot acusant-lo de no pagar-li l'última factura a Nóos per por a una interpel·lació parlamentària de l'oposició. Torres va dir pestes també contra Hisenda: «No saben què inventar per imputar-me un delicte fiscal; tinc moltes ganes de contestar a les preguntes sobre les factures falses. Hisenda no ens va deixar deduir les despeses de l'Illes Balears Fòrum 2007 perquè no es va fer». No obstant això, quan després va ser interrogat per l'advocada de l'Estat María Dolores Ripoll, l'encausat es va mostrar al principi com un xai llec en matèria tributària.

El combat va continuar i el declarant es va enfrontar al fiscal: «Ja sé que en el seu escrit d'acusació vostè diu que no existia el comitè científic de Nóos; érem més de cent socis en aquest comitè, l'hi demostraré», li va etzibar a Horrach.

El fiscal demana un recés

El fiscal mallorquí va mostrar signes de cansament després del llarg interrogatori i va passar d'un tema a un altre, com sense nord. Horrach, noquejat, va demanar un recés. «Cristina de Borbó no va liderar cap dels projectes de l'Institut Nóos i tampoc Ana María Tejeiro», va respondre Torres després de la pausa per al cafè. L'encausat va consultar les seves notes per no equivocar-se, «perquè estem canviant molt de tema». «Sempre hi haurà algun post-it que posi A, B, o C», li va disparar Torres sobre un document bancari al fiscal, tornant un cop de dimarts sobre una nota referent a un presumpte diner negre

Dolors Ripoll, advocada de l'Estat, li va preguntar si va fer alguna vegada una consulta tributària a Hisenda i va dir que de temes tributaris no sap res i que d'això s'ocupava el seu cunyat, Miguel Tejeiro. Torres va aixecar la veu i va demanar exhibir un document. Ripoll s'hi va oposar i la presidenta hi va accedir. «No vull un clima de crispació. Si s'atropellen és impossible», va insistir Samantha Romero, que va recordar que ella dirigeix ??els interrogatoris.

Ahir hi va haver uns espectadors especials. A les butaques del públic, habitualment buides, es van asseure dos germans d'Iñaki Urdangarin, Clara i Mikel, que van assistir a les sessions del matí i la tarda. Per a la fase de testimonis estan citats diversos nebots.