El líder del PSOE, Pedro Sánchez, i el president de Ciutadans, Albert Rivera, van segellar un acord «per a un govern reformista i de progrés» que segueix sense comptar amb la majoria necessària per a la investidura. El document pactat entre PSOE i C's per formar govern inclou el compromís explícit de les dues formacions d'oposar-se «a qualsevol intent de convocar un referèndum amb l'objectiu d'impulsar l'autodeterminació de qualsevol territori d'Espanya».

Sota el títol «Acord per un govern reformista i de progrés», el document de 66 pàgines estableix que en el primer mes es promourà una reforma urgent de la Constitució per incorporar-hi els 5 aspectes que reclamava el partit liderat per Albert Rivera. A més, el pla de govern també contempla que a principis del 2017 es comenci a redactar un nou projecte de Carta Magna que, entre d'altres aspectes, ha de determinar «amb precisió» les competències de l'Estat i les comunitats autònomes, així com establir els principis del sistema de finançament.

En l'àmbit de la lluita contra la corrupció, PSOE i C's es comprometen a no incloure a les llistes electorals ni nomenar com a alts càrrecs persones que tinguin la condició d'investigades.

Es tracta d'un acord de legislatura amb un programa de govern complet, que abasta des d'una reforma de la Constitució o un retoc del mercat laboral i del sistema fiscal a una defensa tancada de la unitat d'Espanya i un rebuig frontal a un referèndum d'independència de Catalunya.

Sánchez i Rivera van escenificar l'acord amb una signatura solemne a la sala Constitucional del Congrés, tenint com a testimonis els retrats dels set «pares» de la Carta Magna que presideixen l'estada. Un símbol de la Transició que Rivera va evocar en les seves primeres paraules, en què va lloar un pacte que reprèn les bases de consens i l'acord d'aquells anys i que «posa les bases» per a una nova etapa política de renovació de la democràcia espanyola. El líder de Ciutadans no va descartar entrar en un govern presidit per Pedro Sánchez i va demanar al PP un «esforç de valentia i generositat» per donar suport a aquest executiu.

Conscient que les matemàtiques no quadren, Pedro Sánchez va reconèixer que el seu acord amb Ciutadans és només «un primer pas», encara insuficient perquè la seva investidura tiri endavant la setmana que ve. Sánchez va destacar que l'acord «no ha estat fàcil», però que representa un «camí de generositat» en què «no ha cedit ningú», sinó que tots dos partits han «cedit perquè guanyin els espanyols».

Després d'incidir en la necessitat històrica de pensar en el «bé comú», el líder socialista va apel·lar a «abandonar el verb vetar» per «abraçar el verb acordar».