La supressió de les diputacions provincials de règim comú inclosa en el pacte de legislatura signat per PSOE i Ciutadans no tindrà cap cost laboral per a l'ocupació pública, van assegurar fonts de Ciutadans, tot i que sí afectarà els càrrecs de confiança i de lliure designació. Podrà haver-hi una «reassignació» de llocs de treball, però no hi haurà acomiadaments de personal no laboral, van destacar.

Acordar l'eliminació de les diputacions i la seva substitució per Consells d'Alcaldes va ser un dels esculls importants de l'acord rubricat pels líders de PSOE, Pedro Sánchez, i Ciutadans, Albert Rivera, al Congrés. Insisteixen que amb aquesta mesura es podrà estalviar uns 5.000 milions d'euros dels 25.000 milions que costen les diputacions perquè s'acabarà amb tota l'estructura «redundant i duplicada», argumenten.

Principalment, busquen amb aquesta reforma acabar amb tot l'aparell «burocràtic» d'aquestes institucions, que té un alt cost econòmic, ja que, per exemple, el president de la diputació té assignat també un sou per aquesta tasca i una sèrie d'assessors, van explicar.

Deixen fora d'aquesta proposta les diputacions forals i els cabildos insulars, perquè es tracta d'estructures diferents, ja que les trien directament els ciutadans i tenen unes especificitats i funcions també diferents a les provincials.