Després del seu passeig triomfal de dissabte a les primàries de Carolina del Sud, Donald Trump va arrasar dimarts en els caucus de Nevada -estat amb important component llatí- i avança imparable cap a la cita decisiva del proper dimarts. Aquest dia, el cèlebre superdimarts, els republicans competiran en tretze estats, amb 661 delegats en joc. Xifra enorme si es té en compte que la nominació s'aconsegueix en el partit de l'elefant amb 1.237 i que Trump ja porta 81 a la motxilla. Si es compleixen els auguris de les enquestes, el magnat sortirà d'aquesta jornada amb un avantatge gairebé insalvable per als seus perseguidors, que ara mateix ni tan sols el segueixen de prop i són ja només dos: el senador per Texas Ted Cruz (17 delegats) i el senador per Florida Marco Rubio (17 delegats).

Dimarts, gairebé la meitat dels vots de Nevada (45,9%) van ser per al defensor de l'expulsió d'onze milions d'immigrants. Un home que va sorgir per sorpresa el passat juny, amb cops a tort i a dret, i que des d'aleshores no ha fet més que créixer. És veritat que va tenir un decebedor inici de carrera, el passat dia 1 en els caucus d'Iowa. Allà va fer la impressió que, fora dels platós i dels actes multitudinaris en els quals enardeix les bases republicanes, podia ser un colós amb els peus de fang. De fet, va ser superat pel senador texà Ted Cruz, qui va fer valer les seves credencials pies en un Estat ultrareligiós i va aconseguir el 27,65% del vot, reduint Trump a un 24,31%. Però des d'aleshores (Nova Hampshire, Carolina del Sud i ara Nevada), el multimilionari compta les seves victòries per autèntiques golejades. La més clamorosa d'elles, l'aconseguida a l'Estat de les ruletes, les escurabutxaques i el matrimoni exprés.

Tal és el poder que desprèn Trump que, tot i la malvolença que li prodiga un aparell republicà que el jutja un intrús, alguns dels pesos pesants del Grand Old Party ja admeten en veu alta la possibilitat que sigui el seu candidat a les eleccions de novembre. La veu més destacada ha estat la del líder de la majoria republicana a la Cambra, el californià Kevin McCarthy, qui el propi dimarts ja va afirmar: «El major avantatge és per a Trump. Crec que hi ha més d'un 50% de possibilitats que ell sigui el nominat. I crec que molta gent també comença a creure-ho». El corol·lari d'aquesta creença és que l'outsider Trump, sense deixar de representar el paper d'emblema del descontentament, està començant a abandonar la seva condició de jugador per lliure i a ser mirat d'una altra manera -per força- per uns jerarques republicans que ja es veuen, ho vulguin o no, al seu servei.

Així les coses, la batalla que mantenen Cruz i Rubio per aparèixer com a alternativa a Trump comença a tenir una importància decreixent. A Nevada va ser Rubio qui es va aconseguir una petita victòria, tal com feia presagiar la seva recuperació de dissabte passat després del mal moment a Nova Hampshire. Va quedar segon (23,9%), dos punts i mig per davant de Cruz (21,4%). Però la bretxa amb el magnat és tan gran que ni tan sols sumant els seus vots (45,3%) aconseguirien Cruz i Rubio superar el 45,9% Trump. El Superdimarts té la paraula.