28 de febrer de 2016
28.02.2016

Les eleccions a l'Iran dibuixen un panorama amb menys extremistes

Els grups independents, moderats i reformistes guanyen pes al Parlament

28.02.2016 | 00:00
Un policia iranià, exercint el seu dret a vot durant les eleccions del passat divendres.

L'Iran ha començat a conèixer els primers resultats de les eleccions de divendres que, a falta d'una confirmació oficial, apuntaven cap a una menor presència d'extremistes i un augment d'independents, moderats i reformistes al Parlament.
La lenta publicació dels resultats de les eleccions al Parlament i a l'Assemblea d'Experts va dibuixant poc a poc un nou repartiment del poder legislatiu a la República Islàmica, més favorable a les polítiques moderades del president Hassan Rouhani. Tot i això, encara ha quedat un nucli dur i nombrós d'extremistes.
Segons els recomptes provisionals publicats pel Ministeri de l'Interior i estimacions realitzades pels mitjans iranians, i a falta encara de conèixer el resultat de Teheran -la circumscripció més gran del país- i d'altres grans centres urbans, els extremistes haurien obtingut un mínim de 75 escons, enfront dels 48 dels reformistes i els 55 dels candidats independents.
Al Parlament actual, els extremistes compten amb 167 diputats davant de 88 independents, un ampli grup que conté diverses tendències, entre elles la dels cinc diputats de les minories religioses, però que tendeix més cap a la moderació i que durant aquesta legislatura ha donat suport al president Rouhani. Fins ara, el sector reformista ha agrupat 26 diputats.
Candidats del bloc moderat i reformista van ser cauts en valorar aquest resultat provisional i van assenyalar que encara falta per saber què passa a Teheran, on se situen les seves majors esperances. En qualsevol cas, van considerar un "bon avanç" tot el que han obtingut fins ara i sobretot la possibilitat que el Parlament que surti de la votació pugui facilitar la tasca de Rouhani al govern.
Pel que fa a l'Assemblea d'Experts, l'organisme compost per 88 clergues xiïtes encarregat de supervisar la labor del líder suprem i, arribat el cas, triar el seu successor, va deixar també un sabor agredolç als reformistes. A Teheran van guanyar, però els resultats en altres circumscripcions per a l'Assemblea apunten al fet que l'organisme estarà dominat per clergues conservadors, tot i que amb les posicions més extremes ja arraconades.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema