Desenes de milers de russos van sortir ahir als carrers per protestar al crit de "Rússia sense Putin" en l'aniversari de l'assassinat del dirigent opositor Borís Nemtsov, que va ser tirotejat fa un any enfront del Kremlin. "Txequistes, fora del poder"; "Nemtsov va ser assassinat per les autoritats"; "No oblidem, no perdonem"; "Rússia serà lliure", van ser alguns dels eslògans pronunciats pels manifestants que van marxar pels bulevards de la capital russa.

Les marxes pacífiques convocades en memòria del polític liberal a Moscou, Sant Petersburg i altres ciutats de la Rússia europea i de Sibèria es van convertir en manifestacions antigovernamentals mancant sis mesos per a les eleccions parlamentàries.

L'oposició extraparlamentaria va tornar a acusar al president, Vladímir Putin, de crear el clima d'odi que va conduir a la mort de Nemtsov, considerat el crim polític més sonat de la història d'aquest país des de la caiguda de l'URSS fa 25 anys.

Quan va ser tirotejat, Nemtsov, viceprimer ministre (1997-1998) i protegit del primer president democràticament escollit en la història de Rússia, Borís Yeltsin, investigava la mort de soldats russos en l'est d'Ucraïna.

A Moscou els manifestants no van dubtar a acusar directament de l'assassinat el president txetxè, Ramzán Kadírov, un protegit de Putin que també és acusat d'estar darrere de la mort fa gairebé deu anys de la periodista Anna Politkóvskaya

Kadírov plega

El líder de la república russa de Txetxènia, Ramzán Kadírov, va anunciar ahir la seva intenció de deixar el càrrec quan expiri el seu mandat a l'abril, coincidint la seva declaració amb el primer aniversari de l'assassinat del dirigent opositor rus Borís Nemtsov.

"Perquè no utilitzin el meu nom contra el meu propi poble, considero que els dirigents de l'Estat han de buscar a una altra persona. Ho dic: el meu moment ha passat", va assegurar Kadírov a la televisió.