Havia de ser un dia feliç, rodó. No va acabar d'anar malament, però tampoc va ser una festa. Pedro Sánchez, al cap i a la fi, va obtenir ahir allò que buscava amb la seva proposta de sotmetre a l'opinió de les bases del partit l'acord de govern rubricat amb els Ciutadans d'Albert Rivera: un "sí", prou rotund dels seus, tot i que no àmpliament majoritari. Pels volts de les deu de la nit, el PSOE informava que des de divendres i fins a les 20 hores d'ahir havien votat uns 90.000 militants, el 48% del total (el cens oficial del partit frega els 190.000 afiliats). Dels vots emesos -presencialment i a través d'Internet- el 70% van ser favorables al pacte. Set de cada deu electors, doncs, van respondre afirmativament la pregunta: "El PSOE ha assolit i proposat acords amb diverses forces polítiques per donar suport a la investidura de Pedro Sánchez a la presidència del Govern. Dones suport a aquests acords per conformar un govern progressista i reformista?".

Més enllà de la consulta, que no és vinculant i que haurà de ratificar el Comitè Federal, Sánchez, unes hores abans que s'esgotés el termini de la votació, gosava vaticinar què passarà a partir de demà, dilluns, quan començarà al Congrés dels Diputats els debat per a la seva -i de moment molt hipotètica- investidura: "hi haurà forces polítiques del canvi que donin suport al Congrés a aquest acord (el que han rubricat PSOE i C's)". Des de Catalunya, concretament des de Lleida, ciutat on el socialistes governen, precisament, amb Ciutadans, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, veia la consulta com "l'aval" a les negociacions que lidera Sánchez per formar govern a Espanya.

El dirigent del PSC, però, avisava que "aval" no és sinònim de "xec en blanc", per insistir a continuació que les negociacions amb els altres partits s'han de cenyir als "límits" que fixa el programa electoral del PSOE. En aquest context, Iceta convidava forces com Podem, Compromís, Izquierda Unida o el PNB a sumar "en positiu" per a un pacte de govern de canvi. En aquesta línia, el líder del PSC, més prudent que el secretari general del PSOE, dipositava les "esperances" per a la constitució d'un nou govern a Espanya en la segona sessió d'investidura.

Un govern "sòlid i estable"

De la seva banda, Susana Díaz, presidenta de la Junta i secretària general del PSOE andalús, va passar de puntetes sobre la jornada participativa d'ahir. Díaz, la vigília del Dia d'Andalusia, va declarar en un acte polític amb presència d'expresidents de la Junta, que aquella regió "necessita que Espanya tingui un govern sensible amb la gent que ho ha passat malament, que retorni els drets a les persones". Un govern, va afegir, que ha de ser "sòlid, ferm i estable" i amb Pedro Sánchez al capdavant. Els resultats de la consulta afloren que una majoria de militants pensa el mateix que ella.