29 de febrer de 2016
29.02.2016

Suïssa rebutja endurir la llei d'expulsió d'estrangers criminals

Un 59% de la població vota en contra de la iniciativa del partit nacionalista i xenòfob UDC

29.02.2016 | 07:07
Els membres de la ONG en contra de la iniciativa, celebrant la victòria.

Els suïssos van rebutjar ahir en referèndum, amb el 59 per cent dels vots, la proposta del partit nacionalista i xenòfob UDC d'endurir la llei que permet expulsar els estrangers que hagin comès delictes greus, segons dades oficials.
Segons les dades aportades per la radiotelevisió pública SSR, els suïssos es van oposar a endurir la legislació que estableix l'expulsió automàtica d'estrangers que delinqueixen, però que atorga als jutges la possibilitat de fer excepcions quan crea una situació de greu dificultat per a ell o la seva família.
La iniciativa votada ahir pretenia que s'inclogués en la Constitució el text aprovat en primera instància pels ciutadans en referèndum sense les excepcions introduïdes pel Parlament posteriorment, que la suavitzen.
El 2010, els helvètics van aprovar en referèndum, amb el 52,9 per cent dels vots, la iniciativa "Per l'expulsió dels estrangers criminals", presentada per la UDC, i que establia l'expulsió automàtica dels estrangers que delinqueixen.
Després de l'aprovació -i com és prescriptiu-, el Parlament va redactar i va aprovar una llei al març del 2015 que, a ulls de la UDC, suavitzava l'esperit i la forma de la iniciativa aprovada i per això va decidir presentar una nova proposta que "blindés" l'aplicació literal de l'aprovat en primera instància. Aquesta nova proposta va ser rebutjada per la ciutadania en el referéndum celebrat ahir.
La llei aprovada pel Parlament va introduir una clàusula que permet als jutges fer excepcions quan l'expulsió d'un estranger pugui crear una situació de greu dificultat per a ell o la seva família.
Així mateix, es té en compte si el delinqüent no és ciutadà suís però va néixer i s'ha criat a Suïssa, situació comuna atès que la Confederació Helvètica no atorga la nacionalitat només per néixer al seu territori (ius soli).
Entre els delictes susceptibles d'implicar una expulsió hi consten l'assassinat, la violació, l'atracament a mà armada, el tràfic d'éssers humans i el tràfic de drogues, però també l'abús dels beneficis de la seguretat social.

Altres decisions
Els suïssos van acceptar ahir també, amb el 57 % dels vots, la decisió governamental de construir una galeria addicional al túnel de San Gotardo, que travessa els Alps, per no haver de tancar la circulació durant els tres lustres que duri la manutenció de la primera.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook