Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot i la CUP han celebrat que l'exdirigent de l'esquerra abertzale Arnaldo Otegi hagi sortit de la presó. El portaveu adjunt de JxSí al Parlament, Roger Torrent, creu que "ningú hauria d'estar a la presó per expressar idees polítiques". Ho comparteix el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela: "No s'hauria d'haver produït mai [...], especialment per una personal que ha treballat bastant per la pau" al País Basc. "És una posada en llibertat 2.331 dies tard, mai hi hauria d'haver entrat, estem molt contents que surti i esperem que surtin tots els presos polítics" a l'Estat, ha afegit Eulàlia Reguant, diputada de la CUP. La parlamentària anticapitalista espera així que el País Basc pugui "començar a treballar pel seu camí cap a la llibertat".

Des de Junts pel Sí, Roger Torrent ha constatat que "en democràcia ningú hauria de ser pres , estar a la presó, per expressar idees polítiques". "Estem convençuts que és un dia per celebrar que hi haurà reconciliació" al País Basc i l'Estat, que "es treballarà per la pau, un dia que posa de manifest que ningú en democràcia per expressar idees ha de ser a la presó", ha reblat.

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha valorat "molt positivament" la sortida en llibertat d'Otegi. "No s'hauria d'haver produït mai per raons de naturalesa política, com s'ha demostrat, especialment per una persona que ha treballat bastant per la pau a Euskadi". "És un moment de felicitat no només per qui ha aconseguit la llibertat sinó també per tots nosaltres", ha resolt.

"Entenem que és una posada en llibertat 2.331 dies tard, mai hauria d'haver entrar a la presó i per tant estem molt contents que en surti i esperem que en surtin tota la resta de presos polítics a l'estat i que finalment el país basc pugui començar a treballar pel seu camí cap a la llibertat", ha sentenciat la cupaire Eulàlia Reguant.

Des del PSC, la portaveu parlamentària, Eva Granados, s'ha limitat a dir que Otegi ha complert la seva condemna.