Davant unes noves eleccions generals, el Partit Popular seguiria imposant-se amb el 27% dels vots, un punt percentual menys que al gener. El PSOE mantindria la segona posició i, amb un retrocés de quatre dècimes, aconseguiria el 20,9% dels vots. Ciutadans passaria a ocupar el tercer lloc amb el 18% dels vots, amb un increment de 3,6 punts respecte el gener. El quart lloc seria per a Podem, que amb el 15,9% dels vots seria el partit que més descendiria: cauria 4,4 punts respecte l'anterior mesurament. La cinquena posició seria per Unidad Popular-Izquierd Unida, que augmentaria els seus suports en 2,4 punts, fins al 7,1% dels vots, segons una enquesta de la Ser. Preguntts sobre les possibles sortides a la situació actual d'aquí a que s'acabi el termini per formar Govern, més de la meitat dels entrevistats creuen que els partits han d'assolir acords que permetin desbloquejar aquesta situació i formar govern (el 52,7% de dels enquestats), davant d'un 37,3% que prefereix que se celebrin noves eleccions generals. ddg madrid

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va assegurar que demanaria al primer ministre grec, Alexis Tsipras, que insti el líder de Podem, Pablo Iglesias, a que desbloquegi les negociacions per formar un Govern a Espanya. «Que li digui al senyor Iglesias que es posi del costat d'aquells espanyols que estan patint la crisi, la desigualtat i les polítiques d'austeritat que està practicant el Partit Popular i, en conseqüència, desbloquegi la situació i permeti que tinguem un Govern de canvi a Espanya, progressista i reformista», va explicar Sánchez a Brussel·les.

Sánchez va participar en la tradicional reunió de líders socialistes europeus prèvia a la cimera referent a l'acord amb Turquia sobre la crisi migratòria. En aquesta reunió va coincidir amb Tsipras, qui va anar per primera vegada a aquesta cita com a observador, i amb el comissari europeu d'Afers Econòmics i Financers, el francès Pierre Moscovici.

«Avui podria ser aquí com a president del Govern», va assegurar Sánchez, tot afegint que «podria ser president d'un Govern que aspira a una Europa molt més solidària envers els refugiats, que vol posar fi a l'austeritat i que vol impulsar polítiques de creixement i de creació d'ocupació amb drets».

En canvi, va assegurar que «no va poder ser perquè algú va pensar més en els interessos personals que en els interessos generals dels espanyols i, en conseqüència, hem d'esperar», encara que va precisar que «no renuncio, no em resigno a que Espanya tingui un Govern de canvi».

El president de Ciutadans (C 's), Albert Rivera, va afirmar que si el PP no accepta dialogar amb el PSOE i Ciutadans per a la formació del nou govern «l'altra opció és que Podem arribi al poder i els independentistes marquin l'agenda política». Preguntat per la reunió bilateral que Sánchez va mantenir amb Izquierda Unida, va respondre que creu que aquesta trobada és «per dir-los que no pot haver-hi negociacions d'exclusió» i que a Espanya «no es construeix un govern posant cordons sanitaris a ningú, ni al PP, ni a Podem, ni a Ciutadans ni al PSOE». Rivera va destacar la necessitat de parlar «de reformes i continguts» i va assenyalar que «ja n'hi ha prou de parlar de cadires perquè no aporta res, només enfrontament».

Diàleg sense acord

Per part seva, el portaveu d'IU al Congrés, Alberto Garzón, va advertir als socialistes que si el pacte que tenen signat amb Ciutadans no es canvia «radicalment», tornaran a votar en contra si intenten una altra vegada la investidura, insistint que sense un acord entre el PSOE i Podem hi haurà eleccions.

«Ens agradaria que el PSOE trenqués el pacte amb Ciutadans i comencéssim de zero, però també podria ser el mateix modificar-lo substancialment fins que no sembli l'acord amb Ciutadans», va assegurar Garzón en una roda de premsa després de la reunió que van mantenir els equips negociadors del PSOE i IU al Congrés.

El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, va comunicar al PSOE i Ciutadans que el seu partit no negociarà sobre la base del text que les dues formacions van acordar. Esteban va qualificar la reunió de mitja hora d'ahir com «de cortesia».