El líder d'IU-UP, Alberto Garzón, va acusar Mariano Rajoy de crims contra la humanitat per haver signat l'acord de la UE amb Turquia per a la deportació massiva de refugiats, i va presentar davant el Tribunal Suprem una querella contra ell en nom de la seva formació política. L'acord entre Turquia i la Unió Europea (UE) per a la readmissió de refugiats (o deportació massiva, com la va qualificar Garzón) constitueix, segons va assenyalar a l'entrada del Suprem, un crim de lesa humanitat.

«Es tracta d'un acord criminal que vulnera els drets humans» i està provocant «els crims brutals que estan succeint a les fronteres d'Europa contra gent que fuig de la guerra i del bàrbar terrorisme salvatge de l'Estat islàmic», va explicar.

L'acord va contra cinc milions d'exiliats, o almenys el 10% d'ells, que són els que, «jugant-se la vida i moltes vegades perdent-la en aquesta fossa comuna que és el Mediterrani», han arribat a les fronteres d'Europa. Fugen d'«una guerra provocada per països occidentals i per la indústria militar occidental i es troben camps de detenció que vulneren els drets humans», va afegir.