El PSOE va contestar ahir al document que Podem li va lliurar a la reunió que van mantenir a tres amb Ciutadans. Els socialistes consideren que hi havia un ampli marge d'acord sobre el programa i que només en els punts 19 i 20, els relatius a la composició del Govern i al dret a decidir, hi ha "dues oposicions clares".

En una carta remesa al secretari general de Podem, Pablo Iglesias, el portaveu de la Comissió Negociadora del PSOE, Antonio Hernando, exposa que "hi hauria un 70% de punts de trobada si haguéssim pogut discutir-los i només manifestem dues oposicions clares als punts 19 i 20, de l'últim document rebut, que afecten la composició del Govern i al referèndum independentista".

El portaveu socialista afegeix que "a la vista d'això, resulta difícil sostenir que l'acord no ha estat possible per culpa del programa i molt menys sense intentar-ho. És una llàstima".

Hernando assegura que el seu partit constata "amb sorpresa" que abans de rebre la seva resposta sobre el document la formació lila hagui trencat "unilateralment" qualsevol possibilitat de negociació. "Partint de l'acord amb Ciutadans, del qual ja constatem que compartíem amb Podem 140 mesures, pensàvem que era possible treballar per incorporar noves polítiques que constituïssin el programa del govern del canvi", explica Hernando.

Aquestes reaccions es produeixen després que dijous passat el PSOE veiés "possible", encara que "molt difícil", un acord "a tres" per a la investidura de Pedro Sánchez, després de la reunió que van mantenir els equips negociadors del seu partit amb els partits de Podem i Ciutadans.

Tot això malgrat el rebuig rotund del partit d'Albert Rivera a les últimes propostes que Podem va posar sobre la taula en un intent de "desbloquejar" la situació i promoure la seva aposta d'un govern "a la valenciana".

Una fórmula per a un executiu d'esquerres que el PSOE ja va rebutjar perquè considera que l'únic acord viable és el de les "tres forces del canvi" que sumarien 199 escons al Congrés.

Després de la primera reunió "a tres" el que va quedar clar és que els socialistes mantenen vigent el seu pacte amb Ciutadans i advoquen perquè Iglesias pugui sumar-se a aquest consens.???

La resposta

El secretari d'Organització de Podem, Pablo Echenique, va respondre irònicament a través de Twitter a la carta remesa pel PSOE. "Benvolguts: Portàvem paripé per més dies. Lamentem que us hàgiu cansat del teatre. Atentament, Albert i Pedro", va escriure el militant de la formació morada.