La fragilitat de l'Executiu francès a un any de les properes eleccions presidencials va quedar de nou en evidència després que el primer ministre, Manuel Valls, anunciés que evitarà el vot de l'Assemblea Nacional per aprovar la seva controvertida reforma laboral. La previsible falta de suports a aquest projecte de llei defensat per la ministra de Treball, Myriam el Khomri, va portar a convocar un Consell de Ministres extraordinari que va autoritzar recórrer a l'article 49.3 de la Constitució.

Valls va explicar en la sessió de control al Govern que ha optat per aquest instrument «perquè la reforma s'ha d'adoptar, el país ha d'avançar i les relacions salarials i els drets dels treballadors han de progressar».

L'oposició a aquest text va començar des que a mitjans de febrer es van filtrar algunes disposicions i ha tingut el seu reflex en els carrers en les nombroses manifestacions i vagues convocades per sindicats i organitzacions estudiantils, algunes d'elles amb disturbis entre militants antisistema i forces de l'ordre.

Recórrer a l'article 49.3 implica que el projecte de llei queda aprovat en primera lectura a la cambra baixa llevat que l'oposició presenti una moció de censura dins de les 24 hores següents, quelcom que conservadors i centristes ja han fet i que es debatrà demà.

En cas que una majoria absoluta censurés el Govern, aquest es veuria obligat a dimitir. Però, si superés la moció, el text anirà al Senat per a una primera lectura en aquesta cambra i, si hi ha discrepàncies, passaria de nou a l'Assemblea, on l'Executiu socialista podria invocar de nou aquest article. L'última vegada que va recórrer a ell va ser el 2015 amb la llei de liberalització econòmica, més coneguda com a «llei Macron», pel nom del seu autor, el ministre d'Economia, Emmanuel Macron.

Aquest projecte de llei, un altre dels pilars del Govern per al present curs polític, preveia ampliar de 5 a 12 els diumenges a l'any en què els comerços poden obrir, a més d'altres disposicions per a la desregulació de professions liberals com els notaris.

L'últim projecte, per a Valls, crea nous drets per als treballadors i flexibilitza el mercat laboral, però els seus detractors veuen en ell un pas enrere, segons els sindicats, o un paquet de mesures inútils, segons l'oposició, per revertir una taxa d'atur que supera el 10%.