El Tribunal de Comptes ha condemnat el ministre de Sanitat en funcions, Alfonso Alonso, i el secretari sectorial de PP, Javier Maroto, amb la resta del govern municipal de Vitòria entre 2003 i 2007, a pagar 393.862 euros per la signatura d'un lloguer onerós d'unes oficines a Vitòria.

El Tribunal de Comptes estima d'aquesta manera parcialment la demanda interposada per la nova corporació municipal que dirigeix ??Gorka Urtaran (PNB), el PSE-EE i el PNB, i considera que Alonso, Maroto i els altres set acusats van cometre una «negligència greu» i són responsables comptables directes d'haver ocasionat un «perjudici» en els fons públics municipals per aquest lloguer. El PP va avançar la seva intenció de recórrer aquesta sentència.

El judici per aquest lloguer es va celebrar el passat 11 d'abril a la seu del Tribunal de Comptes a Madrid. En aquest procediment la Fiscalia no va formular demanda en no apreciar responsabilitat comptable en el lloguer d'un local que el govern municipal dirigit per Alonso va signar per 20 anys per acollir unes oficines del consistori.

Una posició contrària a la que han mantingut en la causa l'actual govern municipal, així com el PSE-EE i el PNB, que han exercit l'acusació i han argumentat que existia una «responsabilitat comptable» del llavors equip local, en el qual Maroto era el regidor d'Hisenda, en entendre que va pactar amb el propietari del local, l'empresari Gonzalo Antón, una renda superior a la recomanada en un informe tècnic municipal.

El tribunal recorda ara que aquest informe, datat el 12 de gener de 2007, recomanava una renda de 10.168 euros més IVA al mes, així com una actualització en base a l'IPC interanual i que les despeses de comunitat correguessin per compte del propietari.

No obstant això, l'acord que va adoptar la Junta de Govern municipal al febrer de 2007 va establir una renda de 12.500 euros al mes més IVA, amb una actualització anual en base a l'IPC més una sèrie de punts d'increment depenent de l'any, així com que les despeses de la comunitat anessin a compte de l'arrendatari, a més de l'IBI i escombraries, i una clàusula de blindatge per 10 anys.

El contracte que finalment va signar el consistori amb l'empresa Sbayre, de l'esmentat empresari, va mantenir les condicions de l'acord de la Junta de Govern municipal i va augmentar a 20 anys la clàusula de blindatge que es va establir.