Unes 45,8 milions de persones, entre elles milions de nens, romanen actualment sota situació d'esclavitud moderna, segons un informe divulgat per una fundació australiana. L'esclavitud moderna (vinculada al tràfic humà, treball forçat, servitud per deutes, explotació sexual comercial o matrimoni servil o forçat) afecta la totalitat dels 167 països que cobreix l'estudi, va assenyalar la Fundació Walk Free, que va realitzar l'informe.

El 58 per cent de les persones que viuen en un estat de privació de llibertat es troben a l'Índia, amb 18.350.000, seguida per la Xina (3.390.000), Pakistan (2,13 milions), Bangla Desh (1,53 milions) i Uzbekistan (1,23 milions). L'informe, però, destaca els avenços que darrerament lestà experimentant l'Índia per contrarestar el problema.

L'organització, que va presentar aquest l'Índex Mundial de Esclavitud 2016, va detectar que des de l'anterior estudi de fa dos anys hi ha hagut un augment de 10 milions de persones que estan considerades com a esclaus moderns, fet que suposa un increment del 28 per cent.

Corea del Nord, amb 1,1 milió d'esclaus moderns estimats, encapçala l'índex d'acord amb la població total del país, amb un 4,3 per cent dels seus habitants sota règim d'esclavitud. Segons l'estudi, els governs que lideren la lluita contra l'esclavitud humana són els Països Baixos, Estats Units, Regne Unit, Suècia, Austràlia, Portugal, Croàcia, Espanya, Bèlgica i Noruega.

El magnat miner australià Andrew Forrest, president i fundador de Walk Free, va instar els governs de les deu principals economies a implementar lleis i destinar fons per combatre l'esclavitud moderna.