Els partits de l'oposició van culpar el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, que només hi hagi un debat «a quatre» entre el líder del PP i els candidats a la Moncloa de PSOE, Podem i Ciutadans. Un dia després de conèixer-se la data del debat -serà el dilluns 13 de juny, en la primera setmana de la campanya electoral- els partits van començar a fer les seves lectures polítiques del que, segons admeten uns i altres, serà una de les cites clau en la batalla pels vots del 26 de juny. En tot cas, queden per conèixer-se molts detalls, com els assumptes que tractaran els candidats o els moderadors que el conduiran, i que previsiblement seran tres representants de cadascuna de les grans cadenes encarregades de la seva realització -TVE, Mediaset i Antena 3-. El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va titllar de «penós» que hi hagi un sol debat per «imposició» del líder del PP. «Més val un debat que cap», va afirmar el líder de C's,?Albert Rivera, lamentant que no n'hi hagi més. efe/ddg madrid

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va afirmar que de cara a la formació de govern després de les eleccions del 26-J no pot «posar línies vermelles» i que aspira a governar Espanya «amb el PP, amb el PSOE o amb qui vulgui canviar Espanya», però va rebutjar buscar acords de govern amb Podem. «Sóc molt crític amb el que ha fet el PP en el govern i el que ha fet el PSOE quan va governar a algunes autonomies, però si a Espanya posem línies vermelles, aquí no hi ha qui formi govern, perquè no suma», va assenyalar.

«M'encantaria tenir majoria absoluta, però crec que no la tindré», va dir, tot afegint que «sent molt sensat, molt humil i molt sincer, al que aspiro és a governar Espanya amb el PSOE o amb el PP o qui vulgui tots els canvis que jo vull per a Espanya, perquè no ho puc fer sol».

Per part seva, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, va assegurar que el seu govern serà el de l'«honradesa intransigent». Sánchez va defensar que les noves eleccions són «noves oportunitats» per canviar les coses a Espanya i va destacar que tot i que els candidats són els mateixos, els ciutadans ja saben què és el que han fet tots després dels comicis de desembre, els que van treballar «a favor de les polítiques progressistes» i els que «van bloquejar» el canvi.

En aquesta etapa, va afegir, el PSOE ha demostrat la seva capacitat de dialogar i la seva «vocació d'acordar» i que si els ciutadans volen que Espanya progressi, la millor opció és la «socialdemocràcia». Segons el líder del PSOE, els ciutadans decidiran amb el seu vot si hi ha canvi, si volen polítiques progressistes i si hi ha un nou president.

El cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, va advertir, en referència a l'actitud del PSOE, que després de les eleccions del 26 de juny ningú pot impedir que «per prejudicis o per raons inconfessables» els espanyols comptin amb un govern encapçalat per qui guanyi els comicis.

Rajoy va explicar que si els resultats són similars, el seu plantejament serà «exactament el mateix» que després de les eleccions del 20 de desembre per aconseguir un executiu «sensat, raonable, per a quatre anys i que sigui capaç de fixar amb claredat els objectius i mesures». «Un objectiu com el que l'aritmètica ha portat a alguns països europeus com Alemanya i Àustria», va afegir en defensa de la seva proposta d'una gran coalició amb el PSOE.