El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va afirmar que si és elegit cap del Govern la seva primera trucada serà al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per «establir ponts» i intentar buscar una solució «política i constitucional» al problema de Catalunya. Sánchez, en una entrevista a Telecinco, va assegurar que aquesta crisi política «no és només una qüestió de Catalunya, sinó també d'Espanya, que cal afrontar urgentment».

Per això, es va comprometre a que la seva primera telefonada si arriba a la Moncloa sigui a Puigdemont per «començar a establir ponts i resoldre el principal problema que té Espanya», després de culpar el Govern de Mariano Rajoy de no haver fet res en els últims quatre anys.

El líder del PSOE va defensar una reforma de la Constitució en la qual es plasmi la singularitat de Catalunya, en considerar que avui dia «no està reconeguda com caldria». També es va mostrar partidari de desenvolupar la bilateralitat entre Catalunya i l'Estat a través de la comissió mixta que ja existeix.

El candidat del PSOE va demanar al PP que, encara que guanyi en vots les eleccions del 26 de juny, «no veti al partit que obtingui més escons per presentar-se a la investidura», alhora que va assegurar que ell no es planteja l'abstenció perquè governin el populars.

Sánchez va reafirmar la seva intenció de buscar el suport de Podem i es va mostrar convençut que, si el PSOE guanya els comicis, «l'ala moderada»?de la formació liderada per Pablo Iglesias, en què va incloure Iñigo Errejón, li donarà el suport per ser investit. «No vetarem cap força política del canvi i, si el PSOE és primer, els que ens van dir que no, ens diran que sí», va vaticinar.

Per part seva, Errejón va considerar una bona notícia i un pas endavant la proposta del PSOE per assolir un «pacte polític» amb Catalunya que «reconegui la seva singularitat» i «millori el seu autogovern». «És un pas, falta que el PSOE segueixi fer passos en aquest terreny», va explicar Errejón en declaracions al Congrés, després d'advocar per un encaix territorial per a Catalunya que asseguri «la unitat en la diversitat» i ratificar la seva defensa d'un referèndum perquè siguin els catalans els qui decideixin el seu futur.

Va considerar, a més, que Podem és qui «ha obert el camí» en aquest sentit i això pot ajudar els altres, com els socialistes, a fer el seu. Segons la seva opinió, el PSOE «es va movent», encara que «lent», i això és millor que la seva proposta de traslladar el Senat a Barcelona, que -va ironitzar- «va despertar una onada d'entusiasme popular sense límits».

El cap de campanya de Podem també veu en el programa social anunciat pel PSOE «coses que s'assemblen molt» a les propostes que va oferir Podem per al 20-D. «Això ens enorgulleix i és un motiu d'alegria», va destacar després d'aplaudir que se situïn en primer lloc les polítiques de rescat de la ciutadania.

En aquest context, va confiar que el PSOE se segueixi movent en aquesta direcció i que les veus favorables a deixar governar el PP acabin sent menys en el si del partit socialista. «Estaríem davant una molt bona notícia», va afegir.