Els expresidents andalusos Manuel Chaves i José Antonio Griñán van ser processats per un delicte de prevaricació administrativa, al qual el segon d'ells suma el de malversació en el cas dels ERO, la peça «política» del qual ha conclòs més de cinc anys després de l´inici de la instrucció. El jutge Álvaro Martín va incloure entre els acusats els exconsellers andalusos Gaspar Zarrías, Magdalena Álvarez, José Antonio Viera, Antonio Fernández, Carmen Martínez Aguayo i Francisco Vallejo, imputant prevaricació i malversació als quatre últims.

Entre els 24 processats pel magistrat del jutjat d'instrucció 6 de Sevilla hi ha, a més, dos exviceconsellers, tres directors generals, dos secretaris generals tècnics de Treball, un interventor general de la Junta i tres directors generals de l'agència pública IDEA. Aquesta peça, anomenada tècnicament del procediment específic, és la primera que es conclou dins el cas dels ERO, i en ella el jutge deixa fora dels acusats inicialment 24 exalts càrrecs, entre ells els exconsellers Antonio Ávila, Martín Soler i Manuel Recio, així com al president d'Unicaja, Braulio Medel.

El procediment, que es va aplicar entre els anys 2000 i 2011, tenia per objecte «eludir l'aplicació dels procediments ordinaris i, especialment, els mecanismes de control previ de la Intervenció General de la Junta d'Andalusia», assenyala el jutge, que considera que amb ell es van repartir de manera discrecional o arbitrària almenys 854.800.000 euros.

Sobre Chaves, president de la Junta de 1990 a 2009, «concorren elements suficients per sostenir, només indiciàriament, que coneixia la il·licitud del sistema que estava mantenint i, per tant, que no s'ha d'admetre la seva adduïda ignorància», indica l'instructor.

Pel delicte de malversació que atribueix a Griñán, el jutge marca «una fita cronològica l'any 2005», quan la Intervenció General de la Junta va emetre un informe de l'exercici de 2003 en el qual s'indicava que «s'estava prescindint de manera total i absoluta del procediment establert» per a concedir subvencions.

«No era possible desconèixer els greus fets que posava en relleu l'informe ni la seva connexió amb el sistema de repartiment d'ajudes i subvencions instaurat el 2000, de manera que qui va decidir prosseguir amb la praxi instaurada ho va fer assumint totes les seves conseqüències», assenyala el jutge.

Després de sol·licitar tots dos expresidents seva baixa voluntària del PSOE, des del seu partit el secretari general, Pedro Sánchez, va mostrar el seu respecte per la feina dels jutges i va considerar «evident» que Chaves i Griñán «van assumir la seva responsabilitat política l'any passat», per afegir que ell és «un polític net».

Suport de Susana Díaz

La presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, va mostrar la seva convicció que la justícia aclarirà que els expresidents andalusos són dues persones «innocents» i «honrades».

Des del Govern, la ministra de Treball en funcions, Fátima Báñez, va instar Chaves i Griñán a «explicar» com es va poder produir el «gran frau» que va tenir lloc a Andalusia.