A només tres setmanes de les properes eleccions generals, els partits enllesteixen els preparatius de la campanya que començarà a finals d'aquesta setmana. Aquest darrer cap de setmana ha servit a les formacions per acabar de picar l'ullet als possibles aliats, davant l'evidència que no hi haurà un únic partit amb majoria suficient per governar. Els líders han aprofitat per defensar aquelles coalicions que més els interessen de cara a possibles futurs pactes. El més reclamat és el partit socialista, en el qual tant el PP com Podem hi tenen la mirada fixada.

Arran de la proximitat de les eleccions, alguns mitjans ja han tret possibles sondejos, i un d'aquests va ser el diari El País. Els resultats van mostrar com la coalició Units Podem s'avançaria al PSOE per cinc punts, i el PP tornaria a ser el partit més votat amb el 28,5% dels sufragis, tot just dues dècimes menys dels que va aconseguir el passat 20 de desembre.

La gran coalició, de nou

Davant d'aquestes dades, i d'altres de similars, el president del PP basc i candidat per Àlaba a Congrés, Alfonso Alonso, va fer ahir una crida al PSOE a un pacte basat en l'Espanya "constitucional, reconciliada i competitiva" i va advertir que "hi ha el risc que els populistes arribin al poder". Alonso va insistir que "Espanya se la juga" el proper 26-J i que haurà de triar entre "radicalitat i estabilitat".

La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va afirmar en la mateixa línea des de Toledo, que a les eleccions del 26 de juny es pot evitar "que la radicalitat i l'extremisme s'apropiïn d'Espanya sencera" i va contraposar els governs moderats amb els autodenominats "governs de progrés" que miren al passat.

Paral·lelament, el líder de Podem, Pablo Iglesias, va insistir que que el seu partit només està disposat a governar amb el PSOE després del 26-J però sense descartar que hi puguin haver certs acords puntuals amb altres forces polítiques.

El cap de campanya de Podem i secretari polític de la formació, Íñigo Errejón, també va donar la seva opinió, assegurant que faran una campanya electoral "patriòtica" i demanant als "actors polítics" que vulguin revertir "les polítiques injustes del PP i l'espectacle dantesc de saqueig de les institucions" i que no s'equivoquin d'adversari. Errejón es va mostrar convençut que el PSOE tindrà "un paper decisiu" i va expressar el desig de la seva formació política de formar Govern amb els socialistes.

Finalment, Albert Rivera va assegurar que, després dels comicis del 26-J, Ciutadans s'asseurà a parlar amb qualsevol partit que pugui formar govern, excepte amb els independentistes que "volen trencar Espanya". Tot i així, va assenyalar que si Ciutadans és decisiu per formar govern, s'asseuran a parlar amb els partits que calgui. Ara bé, va precisar que caldrà que hi hagi una renovació d'equips i polítiques en el cas de deixar governar al president del Govern en funcions i candidat del PP, Mariano Rajoy.