El Tribunal de Justícia de la UE va tombar el sistema espanyol de compensació per còpia privada o cànon digital, aprovat pel Govern del PP, en considerar que vulnera la directiva comunitària sobre drets d'autor. La sentència obligarà Espanya a revisar aquest sistema aprovat el 2012 per l'Executiu de Mariano Rajoy. La vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va assegurar que treballaran "a ple rendiment" per trobar "una solució satisfactòria".

Les entitats de gestió de drets d'autor que van iniciar el procés contra l'actual cànon -Egeda, Dama i Vegap- van celebrar la decisió, que consideren "un reconeixement a la cultura", i van recordar que l'Estat "haurà de respondre pels perjudicis causats", que calculen superiors als 400 milions d'euros.

La màxima instància judicial comunitària entén que el sistema espanyol, que va substituir el que va aprovar el PSOE, "no assegura que el cost de la compensació equitativa només sigui sufragat pels usuaris de còpies privades".

Els jutges comunitaris expliquen que l'actual compensació, amb càrrec als pressupostos generals de l'Estat, està obligant a pagar "tots els contribuents, incloses les persones jurídiques", quan només hauria de ser sufragat pels usuaris de còpies privades. Segons la seva opinió, són exclusivament les persones físiques "les que causen un perjudici als titulars dels drets i tenen la capacitat d'efectuar reproduccions d'obres".

Les persones jurídiques, per tant, "no haurien de ser en darrer terme deutores efectives" del cànon digital, independentment de si aquest està sufragat mitjançant una taxa sobre els dispositius o amb càrrec als pressupostos generals, segons el Tribunal de Justícia de la UE.

Egeda, Dama i Vegap van recórrer el cànon del PP davant del Tribunal Suprem en considerar que era contrari a les normes europees, per costejar aquesta compensació amb el pressupost estatal, en lloc d'exigir que sigui l'usuari de la còpia privada qui la pagui. I el tribunal espanyol va consultar al de Luxemburg.

Ara el Govern en funcions esperarà al darrer pronunciament del Suprem, abans de prendre qualsevol mesura de reforma de l'ordenament jurídic intern, segons va recordar a través d'un comunicat del ministeri d'Educació, Cultura i Esport. Sáenz de Santamaría va explicar que es treballarà en "una solució que sigui satisfactòria per a tots i complidora del dret comunitari".