Omar Mateen, el presumpte autor de la matança a la discoteca Pulse, va trucar poc abans d'iniciar el tiroteig al telèfon d'emergència 911 i va declarar la seva lleialtat al grup terrorista Estat Islàmic, tal com va informar el canal NBC News. D'acord amb aquest mitjà, les autoritats tenen registrada una trucada de Mateen al 911 en què va declarar la seva lleialtat als líders del grup terrorista.

Segons va informar el canal Al-Jazira, el grup terrorista Estat Islàmic va assumir ahir l'autoria de l'atac. La cadena qatariana va citar l'agència Amaq , vinculada als gihadistes, tot i que des de l'organització terrorista no van realitzar cap reivindicació oficial dels fets. "L'atac armat perpetrat contra un club nocturn d'homosexuals a la ciutat d'Orlando a l'estat de Florida va ser perpetrat per un combatent de l'Estat Islàmic", va assenyalar Amaq a través d'un comunicat.

En aquesta línia, el governador de Florida, Rick Scott, va afirmar que la matança va ser clarament un "acte de terrorisme", i va declarar l'estat d'emergència al comtat d'Orange.

Per la seva banda, Mir Seddique, pare de Mateen, va descartar els motius religiosos en el succés i va apuntar a l'homofòbia.

"Això no té res a veure amb la religió", va dir en declaracions a NBC News, en què també va indicar que el seu fill es va enfadar fa dos mesos quan, durant una visita a Miami, va veure dos homes fent-se petons. Seddique va indicar que aquest incident podria haver estat la causa del tiroteig al club. "Estem demanant disculpes per l'incident. No érem conscients que estigués plantejant cap tipus d'acció. Estem en estat de xoc de la mateixa manera que ho està tot el país", va dir.

Perfil agressiu

Qui també va parlar durant el dia d'ahir va ser l'exdona del suposat autor de la matança, que va declarar al diari The Washington Post que Mateen no era una "persona estable" i que la maltractava.

"Em pegava. Venia a casa i començava a pegar-me perquè la bugada no estava acabada o coses així", va afirmar la dona, que va conèixer el sospitós fa vuit anys a internet i va decidir mudar-se a Florida per casar-se amb ell al març de 2009.

Al principi dels pocs mesos que van estar casats, "ell semblava un ésser humà normal" fins que es va tornar violent, va indicar l'exparella, que també va precisar que el seu marit no era gaire religiós i feia ?exercici al gimnàs amb freqüència.

Segons l'exdona, el presumpte assassí no va donar mai senyals d'haver-se radicalitzat, posseïa una pistola de baix calibre i treballava com a guàrdia en un centre de delinqüents juvenils. D'acord amb el que va explicar l'exparella, la família de Mateen procedia de l'Afganistan, però ell va néixer a Nova York i es va mudar posteriorment a Florida amb els seus familiars.