La jutge de l´Audiència Nacional Carmen Lamela ha deixat en llibertat Mario Conde, després que l´exbanquer hagi pagat la fiança de 300.000 euros que se li havia imposat. Cal recordar que Conde ha estat ingressat a la presó de Soto del Real (Comunitat de Madrid) des del 13 d´abril, investigat per haver creat, presumptament, un entramat d´empreses a Espanya i a l´estranger destinat a introduir a l´Estat diners procedents del cas Banesto, el banc que ell havia presidit. La jutge li ha imposat diverses mesures cautelars. Conde haurà de comparèixer cada dilluns al jutjat número 1 de l´Audiència Nacional, no podrà sortir de l´Estat sense autorització judicial, haurà d´entregar el passaport i haurà d´estar permanentment localitzable.

A més, l´exbanquer s´haurà de presentar al jutjat tantes vegades com el cridin. També haurà de fixar el domicili a Espanya, no se´n podrà absentar i no el podrà variar ni temporalment ni definitiva sense autorització judicial. També tindrà l´obligació d´assenyalar persona i domicili a Espanya per efectuar-hi qualsevol citació, notificació o emplaçament.

La jutge li ha advertit que incomplir qualsevol d´aquestes obligacions suposarà la immediata ordre de detenció i la modificació de la seva situació personal. L´escrit ja s´ha comunicat a institucions penitenciàries i al jutjat de Colmenar.

Cal recordar que segons la investigació Conde hauria blanquejat, entre el 1999 i el 2014, fins a 13 milions d´euros procedents de comptes a l´estranger. La majoria d´aquests diners els hauria introduït mitjançant transferències bancàries i una part -2,2 milions d´euros- a través d´ingressos en efectiu. Per l´espoli de Banesto, Mario Conde, ja va complir condemna a la presó d´Alcalà Meco, centre del qual va sortir fa 8 anys.