Els dos bàndols del referèndum europeu va reprendre ahir els actes de la campanya després d'una pausa de tres dies per l'assassinat de la diputada Jo Cox. La tornada al primer pla va servir per intensificar els seus missatges a favor i en contra de la Unió Europea en el que és, i serà, una acalorada recta final.

Els polítics van recórrer als dominicals nacionals per transmetre la rellevància d'assistir a les urnes aquest dijous, quan els votants afrontaran una decisió "existencial", segons va advertir el primer ministre, David Cameron, al Daily Telegraph.

Favorable a què el país no trenqui relacions amb Brussel·les, el primer ministre va indicar que els britànics optaran per un escenari per al qual no hi haurà "marxa enrere", incidint que la consulta serà "irreversible". Segons va detallar Cameron, apostar pel Brexit serà "un gran error" que derivarà en una "incertesa" que durarà una dècada.

Cameron va apuntar, a més, que un vot per la permanència representa tot el que va lluitar la diputada proeuropea Jo Cox, assassinada a trets dijous a Birstall. De fet, la tràgica mort de la parlamentària, de 41 anys, ha generat un gran xoc a aquest país i ha posat en dubte el to crispat dels arguments emprats en el debat sobre Europa, en particular a l'hora de tractar els dos punts més espinosos: la immigració i l'economia.

Un sondeig divulgat ahir per la firma "The Survation" per a The Mail On Sunday, donava un avantatge de tres punts als partidaris de la continuïtat, amb un 45% del suport enfront d'un 42%. Segons el líder tory, Cox representava "el millor" d'un país "decent i apassionat".

"Fe i esperança"

En contrast amb aquests arguments, el titular de Justícia, Michael Gove, va comparèixer ahir a la cadena de televisió BBC per destacar que un vot per la sortida suposa "una afirmació de fe i esperança" pel país. En aquest sentit, Gove va considerar que les dues opcions "comporten riscos de cara al futur i desafiaments en l'economia global" però, segons ell, els reptes seran més fàcils d'abordar i menors si el resultat de la consulta aposta per deixar la UE, ja que es recuperaria el control sobre l'economia i la legislació.