De supermercats Tesco, imperi fundat per Slasher ("El Tallador") Jack Cohen, Londres n'està farcida. Obren gairebé 24 hores els set dies de la setmana i venen de tot: s'hi poden trobar, per exemple, safates de 50 grams de pernil ibèric curat de la marca Noel, amb seu a Sant Joan les Fonts. Hi hagi o no Brexit (acrònim que defineix una eventual sortida del Regne Unit de la Unió Europea), una decisió que prendran dijous els britànics majors de 18 anys si no en fa més de 15 que viuen fora del país i els irlandesos i els ciutadans de la Commonwealth residents a les illes, de pernil Noel n'hi seguirà havent a les botigues Tesco.

El Brexit, si arriba, no serà la fi del món ni l'equivalent modern de les set plagues d'Egipte. No obstant això, sacsejarà els fonaments d'una Unió Europea (UE) en hores baixes. En aquest context, sectors econòmics de Girona observen el procés amb preocupació i cautela, ja que el Regne Unit és el cinquè destí de les exportacions locals. Sense anar més lluny, el Ministeri d'Economia feia públiques, ahir, les dades actualitzades d'abril: el sector exterior gironí ha venut 78.378.530 euros a aquell país els primers quatre mesos de l'any, un 5,67% menys si es compara amb el mateix període de l'any passat. Al llarg del 2015, l'import total de vendes va superar els 250 milions; gairebé la meitat, 112,6, corresponia a comandes del sector de l'alimentació.

D'haver-hi Brexit seria "molt gros", apunta Maribel Martínez, tècnica de Comerç Exterior de la Cambra de Comerç de Girona. El possible restabliment de duanes i d'aranzels per als productes gironins, puntualitza, faria les exportacions d'empreses d'aquí "menys competitives". Albert Gallifa, propietari de Can Jover Cultius, empresa de Sant Hilari Sacalm que exporta plantes i avets de Nadal al Regne Unit, observa el procés britànic amb atenció: un hipotètic increment dels controls fronterers i de la paperassa "representaria un problema", tot i que no insalvable, raona.

Ningú pot aventurar quines seran les conseqüències d'un possible Brexit. A nivell de la Unió, el Banc Central Europeu ja ha avançat que l'endemà mateix del referèndum reaccionarà "amb rapidesa" en cas que la resposta guanyadora a la pregunta de si "el Regne Unit ha de romandre com membre de la Unió Europea o ha de marxar de la Unió Europea?" sigui "marxar". El mateix ha dit que farà el Banc d'Anglaterra.

A nivell espanyol, el ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, assegura que el Govern té un "pla B" en cas de Brexit, que no ha detallat perquè "potser no caldrà aplicar-lo". De Guindos avisa, però, que una victòria dels britànics euroescèptics seria dolenta perquè donaria "ales als populismes" i provocaria una recessió de l'economia de les illes i una devaluació "profunda" de la lliura esterlina (el ministre es remet a un informe del Tresor britànic), alhora que tindria un impacte negatiu per a les exportacions, per als espanyols residents al Regne Unit i per al turisme.

Aquest darrer punt compta amb la discrepància de la patronal gironina FOEG, que afirma que un hipotètic Brexit "no tindria massa influència" per al sector a les comarques gironines, "ja que tenim un territori amb un sector turístic molt consolidat" i amb un atractiu "molt important". En el cas de les exportacions, FOEG circumscriu els potencials efectes negatius de la possible sortida del Regne Unit de la UE "a les empreses que depenen molt del mercat britànic". En aquest context, la patronal assenyala que les exportacions gironines al Regne Unit "representen un petit percentatge" del total i que, en tot cas, el Brexit "seria una mala notícia per a la UE", la qual, "com més forta" sigui, en millors condicions estarà per "competir en un món global".

En aquest context, ahir, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, instava els britànics a votar a favor de la permanència a la Unió. De la seva banda, el comissari europeu d'Assumptes Econòmics i Financers, Pierre Moscovici, s'expressava des de Berlín en contra de la sortida del Regne Unit de la UE perquè podria donar "males idees" a les forces euroescèptiques, en auge al continent, segons recollia l'agència Efe.

I si fa una setmana la majoria d'enquestes donaven la victòria als defensors del Brexit -alguns sondejos atorgaven als partidaris de marxar de la UE fins a set punts d'avantatge-, sembla que la tendència ha canviat: The Sunday Times publicava diumenge una enquesta de YouGov que pronosticava una victòria per la mínima dels defensors de la permanència, amb el 44% dels sufragis davant del 43% dels partidaris del Brexit. Un segon sondeig, a càrrec de Survation, atribuïa tres punts d'avantatge a l'opció de romandre a la UE, i, un tercer, elaborat per Opinium, aflorava un empat tècnic al 44%.

El desaparegut economista britànic Edward Hugh (Liverpool, 1948-Girona, 2015), que va viure a les Escaules (Alt Empordà) i que va predir la crisi de l'euro amb molta antelació, afirmava, també en to premonitori, el març de 2014: "crec en la necessitat d'una Europa federal, però el rumb que ha pres el sentiment nacional en cada país em fa dubtar que la vegem en un futur proper. El creixement del vot euroescèptic al Regne Unit és un dels factors que em preocupa". Avui, a dos dies del referèndum britànic, això preocupa a molts.