Jo Cox, la diputada laborista assassinada dijous passat a mans d'un ultranacionalista amb connexions amb un grup neonazi nord-americà i una organització suprematista i proapartheid a Sud-àfrica, estava treballant precisament en un informe sobre el perill creixent de l'extrema dreta britànica. L'informe hauria estat sotmès a debat al Parlament a finals de mes, segons va revelar The Times, assegurant que la diputada estava seriosament preocupada per l'avanç a Gran Bretanya de la xenofòbia en general i de la islamofòbia en particular.

El document estava pràcticament enllestit i analitzava els prejudicis contra l'Islam i l'auge de l'extrema dreta a Anglaterra. Elaborat fonamentalment per Tell Mama, una associació integrada per voluntaris que es dedica a comptabilitzar, estudiar i denunciar el nombre d'atacs comesos a Gran Bretanya contra membres de la comunitat musulmana, Cox hauria subscrit el que en ell es denunciava. La seva intenció era presentar-lo al Parlament a finals d'aquest mateix mes.

Segons el director de Tell Mama, Fiyaz Mughal, Jo Cox era plenament conscient de la presència en la seva pròpia circumscripció electoral a Yorkshire (on va ser assassinada dijous passat) d'importants grups d'extrema dreta. Mughal va assegurar que en els últims 18 mesos la regió de Yorkshire ha estat "una de les àrees amb una incidència més alta" d'atacs xenòfobs i contra membres de la comunitat islàmica de tot el Regne Unit.

Tot i que la parlamentària va ser assassinada a trets i ganivetades dijous passat en el seu districte electoral, l'informe serà presentat igualment davant el Parlament i en les mateixes dates que Cox planejava. Arribarà a la Cambra dels Comuns el proper 29 d'aquest mateix mes. "La parlamentària Cox estava a punt de presentar el nostre informe sobre els prejudicis anti-Islam el 2015", va revelar l'organització Tell Mama a través de Twitter.

Per altra banda, el Parlament britànic va retre un emotiu tribut a la diputada laborista assassinada en una sessió extraordinària en què polítics de diferents grups van destacar la seva entrega a les causes humanitàries, la seva passió i solidaritat. A la recta final de la campanya pel referèndum europeu, els diputats van fer una pausa per homenatjar la seva companya, la inesperada mort de la qual als 41 anys per trets d'un home mentalment pertorbat i vinculat amb cercles neonazis ha impactat el país.

Amb dues roses -una vermella i una blanca- sobre la butaca buida de Cox i amb aquesta flor a la solapa de la jaqueta de cada parlamentari, el president de la Cambra dels Comuns, John Bercow, va recordar com la jove política va lluitar per aquells que eren "víctimes de la pobresa, discriminació i injustícia".

"Un atac així no només atempta contra una persona sinó contra la nostra societat. I per això ens reunim aquí: per homenatjar Jo i redoblar la nostra dedicació a la democràcia", va dir Bercow en definir Cox com una col·lega "afectuosa, eloqüent, amb principis i sàvia".

El líder del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, qui va sol·licitar la celebració d'aquesta sessió especial, va rememorar en un discurs carregat d'emoció que a la diputada "li van arrabassar la vida" mentre "representava i servia" els que la van triar com a parlamentària en la seva circumscripció de Batley and Spen. "Va passar la seva vida servint i fent campanya per altres persones, com a treballadora d'Oxfam o per a l'organització Freedom Fund, contra l'esclavitud, o com a activista política i feminista", va destacar.

"L'esgarrifós atac" contra la seva companya de partit, que havia de fer 42 anys demà, constitueix "un atac contra la democràcia" que ha deixat tot un país "commocionat i entristit", va lamentar el dirigent laborista. Dirigint la mirada cap a la galeria dels Comuns, on van seguir la sessió el marit de la víctima, Brendan Cox, els seus dos fills -una nena de tres anys i un nen de cinc-, els pares i germana de la diputada i altres familiars i amics, Corbyn va dir que poden estar "orgullosos" de "tot el que Cox va ser, tot el que va aconseguir i tot pel que va lluitar".

Atac "repugnant"

Paral·lelament, el primer ministre, David Cameron, va parlar de la tristesa en què ha quedat sumit el país després de l'assassinat d'una "col·lega i amiga extraordinària", una dona "afectuosa, decidida, apassionada i una política progressista". Cameron va expressar la "indignació" davant el "repugnant i menyspreable" atac a mans de Thomas Mair, que en la seva primera compareixença dissabte davant la justícia va cridar "mort als traïdors, llibertat per al Regne Unit". Mair va tornar a testificar ahir davant el tribunal mitjançant videoconferència des de la presó de màxima seguretat de Belmarsh, on roman sota custòdia.