Els resultats del referèndum celebrat al Regne Unit per decidir el seu futur en la Unió Europea ha donat peu a l'escenari conegut com a Brexit. Els britànics han decidit abandonar la UE i els mercats europeus i mundials han de començar a fer front a les conseqüències d'aquesta decisió.

Sense un full de ruta conegut, Brussel·les ha de començar a moure fitxa i controlar els efectes de l'abandó britànic. Per a això, l'Eurozona haurà de prendre mesures urgents per controlar la incertesa i la inestabilitat financera que comportarà el Brexit.

Són molts els experts que preveuen "un crack" dels mercats de divises internacionals, després de la sortida de Regne Unit de la UE.

En el terreny polític, els líders de la Unió Europea apostaran per la unitat. Per a això, les principals potències europees llançaran missatges i iniciatives conjuntes per fer front a la pèrdua del gran referent britànic. A més, intentaran evitar l'efecte contagi en altres països membres.

El diumenge 26 de juny, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, presidirà una reunió d'emergència del col·legi de comissaris, inclòs el britànic Jonathan Hill. La Comissió serà l'encarregada de negociar l'acord de 'divorci' entre Londres i Brussel·les.

Responsables europeus insisteixen que no hi ha un 'Pla B' per quan el Regne Unit abandoni la UE però recordant els mateixos desmentits l'estiu passat quan es va evitar per poc el 'Grexit', és a dir la sortida de Grècia per la crisi de deute, hi ha qui parla d'una 'Sala B', on un equip de 'bombers' integrat per advocats i experts de la UE estarà preparat. "La idea és tenir tot preparat per al dilluns", ha explicat un funcionari.

Cameron donarà la cara davant la UE

El primer ministre britànic té prevista una reunió amb els 27 per a la setmana vinent. Els resultats del Brexit faran que David Cameron engegui l'article 50 de la Constitució Europea. Es tracta del que fa referència a la sortida d'un estat membre de la UE.

Amb aquest panorama, Regne Unit disposaria de dos anys per negociar la seva sortida. El més probable és que Cameron, contrari al Brexit, aposti per un to dialogant i conciliador per obtenir unes bones relacions amb Europa.