Almenys 32 persones han mort en un atemptat contra l'aeroport Atatürk, el més gran d'Istanbul, i altres 60 han resultat ferides, ha informat el governador de la ciutat, Vasip Sahin.

El governador va assegurar a la premsa que la xifra de morts pot augmentar en les pròximes hores i que l'atac ha estat perpetrat per tres terroristes suïcides. Les autoritats turques xifren en almenys 60 els ferits, molts d'ells greus.

El ministre de Justícia, Bekir Bozdag ha explicat que un dels terroristes va obrir foc amb un fusell kalashnikov abans de detonar els explosius.

Segons el ministre, un dels terroristes va disparar contra els viatgers amb un fusell kalashnikov a la terminal internacional abans d'immolar-se un altre es va fer explotar en el control de seguretat, mentre que un altre suïcida més esclatar la seva càrrega explosiva a l'aparcament.

Tot i que el ministre va parlar de tres terroristes, diversos testimonis indiquen que van ser quatre els atacants. La televisió pública turca TRT va assegurar que hi va haver tres detonacions.

Ambulàncies, policies i equips de bombers s'han desplegat per tot l'aeròdrom. L'aeroport ha estat tancat i el Govern turc ha convocat un gabinet de crisi.

Arran de l'atac terrorista, tots els vols a l'aeroport d'Ataturk han estat suspesos. Ambulàncies, policies i bombers s'han desplegat per tot l'aerodrom. A més, els taxistes han ajudat a traslladar ferits a l'hospital.

Les autoritats sospiten de l'Estat Islàmic

Les autoritats turques han dirigit al grup terrorista Estat Islàmic seves primeres sospites per l'atemptat, si bé cap organització ha reivindicat oficialment aquest atac múltiple.

Fonts policials citades per l'agència de notícies Dogan han assegurat que els indicis apunten de moment a Estat Islàmic, que ja hauria comès diversos atemptats a l'últim any a Istanbul.

En un altre vídeo aparegut a les xarxes, es pot veure com un policia de l'aeroport dispara contra un dels assaltants, que persegueix amb un fusil persones que escapen de la massacre. Un cop ferit al terra, el terrorista activa el seu cinturó explosiu (font: Twitter).

El Govern turc lliura una doble guerra que té com un dels seus objectius a Estat Islàmic, especialment per la preocupació que genera la seva intensa activitat a la zona nord de Síria.

D'altra banda, les autoritats de Turquia també han reprès des de juliol de 2015 la lluita contra el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) i milícies afins.

Un grup armat vinculat a aquesta organització, els Falcons de la Llibertat del Kurdistan (TAK), ha reivindicat en els darrers mesos diversos atacs.

El segon aeroport d'Istanbul, el de Sabiha Gokcen, ja va ser atacat al desembre de 2015, en un atemptat en què va perdre la vida una dona del personal de manteniment i que va ser reivindicat pel TAK.

Istanbul també ha estat escenari aquest any de diversos atemptats, entre ells dos comesos per terroristes suïcides en diverses zones turístiques i dels quals les autoritats van culpar al grup gihadista Estat Islàmic. A Ankara han tingut lloc dos atacs amb cotxe bomba reivindicats per milicians kurds.