El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, va designar el secretari general de Política de Defensa, Alejandro Alvargonzález, com a secretari general adjunt per a Assumptes Polítics i de Seguretat, càrrec considerat a efectes pràctics com el número tres de l'Aliança Atlàntica. Així li ho va anunciar Stoltenberg al ministre de Defensa en funcions, Pedro Morenés, en una conversa telefònica.

La decisió del secretari general de l'OTAN?suposa que un espanyol tornarà a ocupar un càrrec d'extraordinària rellevància a l'organització, cosa que no passava des que el 2001 Juan Martínez Esparza va ser nomenat secretari general adjunt d'Infraestructura, Logística i plans civils d'emergència.

Alejandro Alvargonzalez, diplomàtic de carrera, ocupa el lloc de secretari general de Política de Defensa des de gener de 2012, quan va ser nomenat per Morenés després de la seva tasca com a ambaixador d'Espanya a Bòsnia i Hercegovina.

Segons Defensa, el nomenament d'Alvargonzález suposa un reconeixement a la seva trajectòria i al compromís d'Espanya amb l'Aliança Atlàntica i els seus aliats, així com a la recuperació de pes de l'Estat espanyol en l'escena internacional. En aquest moment, Espanya participa en el si de l'Aliança Atlàntica a les missions de defensa de Turquia, a l'Afganistan, en l'agrupació naval permanent número 1 i lidera la nova «punta de llança» de l'Aliança, la seva principal força de reacció ràpida.

Per part seva, la nord-americana Rose Gottemoeller s'ha convertit en la primera dona en accedir al lloc de vicesecretària general de l'OTAN, segonsva explicar Stoltenberg. Gottemoeller, actual subsecretària per a Control d'Armes i Seguretat Internacional dels Estats Units, càrrec en el qual assessora el secretari d'Estat, John Kerry, substituirà el també nord-americà Alexander Vershbow a partir de l'1 d'octubre.

«Estic encantat d'anunciar el nomenament de Rose Gottemoeller, que aportarà a l'OTAN la seva abundant experiència en política de seguretat internacional i en àrees com a control d'armes i relacions amb Rússia», va explicar Stoltenberg.

Amb anterioritat, Gottemoeller havia estat secretària assistent d'Estat per a l'Oficina de Control, Verificació i Submissió d'Armes i cap negociadora en el Tractat sobre Nova Reducció Estratègica d'Armes (New Start). També havia treballat com a directora del centre Carnegie de Moscou.

Stoltenberg també va agrair el seu treball a Alexander Vershbow, la contribució a l'organització del qual va qualificar d'«absolutament indispensable en un període de desafiaments a la seguretat sense precedents».