L'aritmètica dels pactes sobre el paper que han deixat els resultats de les eleccions generals del 26-J ha posat el focus sobre les dues forces nacionalistes canàries com eventuals elements determinants de la investidura del nou president del Govern espanyol. En un escenari en el qual no és probable que Mariano Rajoy compti amb el suport del PSOE i tampoc que ni ell ni si fos el cas Pedro Sánchez, busquin una investidura amb la participació dels partits polítics que abanderen la sobirania de Catalunya, ha emergit un hipotètic pacte de tres que suma 174 diputats.

Aquesta xifra s'obtindria si el líder del PP aconsegueix convèncer Ciutadans (32) i el PNB (5) perquè uneixin els seus escons amb els 137 que li van donar les urnes, cosa que formaria un bloc polític de centredreta que només necessitaria tenir dos diputats més perquè votin sí o s'abstinguin. Just els que ha obtingut el nacionalisme canari al Congrés: Ana Oramas de Coalició Canària i Pedro Quevedo de Nova Canàries (malgrat que Quevedo va ser elegit en la candidatura del PSOE tot i que passarà al grup mixt una vegada es constitueixi la cambra, tal com va fer després dels comicis generals del 20-D).

En el cas que aquesta hipòtesi es faci realitat -fins ara no ha passat de teoria sobre el paper, perquè ni Ciutadans ni el PNB s'han apuntat a la possibilitat-, quines serien les condicions que posarien els nacionalistes canaris a canvi de facilitar un govern de Rajoy? Algunes podrien ser un nou règim econòmic i fiscal, inversions en infraestructures i en plans d'ocupació o bé un nou model de finançament autonòmic.

Rebuig a la possibilitat

De moment, el diputat de Nova Canàries al Congrés, Pere Quevedo, va apuntar ahir que «en cap cas» donarà suport a «un govern del PP», ja que es tractaria d'una «renúncia» als principis de la seva formació, al seu acord amb el PSOE i «sobretot» als votants que van donar-li suport. Així mateix, el secretari general de Coalició Canària, José Miguel Barragán, va considerar que hi ha «excessiva especulació» i «poca concreció» sobre el nou govern.