El Congrés dels Diputats va obrir la XII legislatura de la democràcia amb l'elecció de la dirigent del PP Ana Pastor com la nova presidenta d'una Cambra Baixa que afronta un període igual d'incert que el que va acabar amb la repetició de les eleccions el passat 26 de juny. Pastor, veterana diputada i molt propera al líder del PP, Mariano Rajoy, es va convertir en la segona dona que presideix el Congrés després de la seva companya de partit Luisa Fernanda Rudi gràcies, entre d'altres, als vots en blanc de CDC i ERC.

Així, Pastor va rebre els suports previstos, els 169 diputats que sumaven el PP i Ciutadans, que van arribar dilluns a un acord per repartir-se els llocs de la Mesa de la Cambra, per poder superar els 155 vots que va rebre el candidat socialista, Patxi López, que va obtenir l'aval dels seus companys de partit i de Podem. Paral·lelament, la resta de partits -entre ells CDC (després que Francesc Homs quedés eliminat com a candidat a la primera votació) i ERC- van votar en blanc.

La sorpresa va arribar amb l'aval de deu parlamentaris nacionalistes -que no es van identificar públicament- a la formació de la Mesa que havien pactat PP i?C's, el que va obrir tot tipus d'especulacions. CDC necessita el suport del PP i de C's per mantenir el seu grup parlamentari propi, ja que no compleix amb els requisits que marca el Reglament del Congrés.

Tots els partits nacionalistes van negar oficialment haver donat suport al pacte PP-C's per activa i per passiva, però la veritat és que els comptes no surten sense que una desena de diputats de CDC, ERC, PNB o CC canviessin el seu anunciat vot en blanc per un sí als candidats del PP i C's. En aquest sentit, fonts de CDC?van admetre dissensions dins del grup a l'hora de votar.

PP i Ciutadans tenen ara cinc de les nou cadires de la Mesa, mentre que el PSOE i Units Podem tenen dos cadascun. A més de Pastor, tenen lloc a la Mesa Nacho Prendes (Ciutadans), Micaela Navarro (PSOE), Rosa Romero (PP) i Gloria Elizo (Podem) com a vicepresidents. Com a secretaris van ser elegits Alícia Sánchez-Camacho (PP), Juan Luis Gordo (PSOE); Marcelo Expósito (En Comú Podem) i Patricia Reyes (Ciutadans).

Abandonen la Mesa el president sortint Patxi López, superat per Ana Pastor a la segona volta, i Celia Villalobos, que després de 13 anys en el seu lloc passa a ocupar càrrecs de responsabilitat en el grup parlamentari.

Aquest repartiment de la Mesa converteix PP i Ciutadans en els àrbitres d'importants decisions en aquest òrgan de govern, com les iniciatives que s'admeten a tràmit o quins grups parlamentaris poden crear-se a la Cambra, començant pel de CDC.

Legislatura complicada

Al marge de la polèmica i de les especulacions que s'obren per aquest suport d'alguns nacionalistes, la nova presidenta del Congrés s'enfronta a una legislatura gairebé o tan complicada com l'anterior. En el seu primer discurs com a tercera autoritat de l'Estat, Pastor va destacar que el Parlament ha de ser «generador dels consensos necessaris» per a aquesta nova etapa.

«Necessitem més que mai estabilitat, més que mai consens i més que mai diàleg, i en aquesta Mesa tindran la màxima disposició», va avançar. Per a Pastor, el Parlament haurà de jugar un paper essencial per a «contribuir decisivament a l'enfortiment de la confiança dels espanyols en les institucions» i a millorar el futur als ciutadans que pitjor ho estan passant.

La nova presidenta del Congrés va insistir en la necessitat que tots els partits treballin per arribar a acords «el més aviat possible» perquè hi hagi «un govern estable a Espanya». «És el que estan esperant tots els ciutadans, hem de seguir treballant, perquè hi ha moltes coses pendents al Govern i a aquesta Cambra», va assenyalar

En aquest objectiu, Pastor es posarà a treballar avui mateix i al costat del president del Senat, Pío García-Escudero, acudirà al Palau de la Zarzuela per comunicar a Felip VI la constitució i composició de les seves respectives cambres.

La presidenta de la Cambra Baixa s'encarregarà de traslladar al cap de l'Estat la relació dels diferents partits que han obtingut representació parlamentària, amb els líders o portaveus dels quals està previst que el Rei celebri la tradicional ronda de consultes de cara a la investidura. Per a això no hi ha necessitat d'esperar a que es conformin definitivament els nous grups parlamentaris, com a molt tard dilluns que ve.