El president del Govern, Mariano Rajoy, va demanar als partits que li permetin governar ja, un cop iniciada la XII legislatura amb un pacte PP-Ciutadans per a la formació de la Mesa del Congrés. «Vull governar i demano que em deixin governar», va ser la crida realitzada per Rajoy després de la constitució de la Cambra Baixa i a l'espera de les negociacions que preveu continuar en els propers dies per intentar complir el calendari que estudia i que passaria per sotmetre's a una sessió d'investidura que començaria el 2 d'agost.

Rajoy va assegurar després del pacte amb el partit d'Albert Rivera que la legislatura «ha començat bé», i tot seguit va instar a seguir caminant en aquesta direcció permetent-li que governi. No va aclarir el dubte sobre si es presentaria a la investidura sense tenir la certesa de comptar amb els suports suficients i va tornar a explicar que, en aquest cas, s'obriria un període de reflexió amb altres partits per analitzar com superar la situació. Perquè això no passi, va demanar «lleialtat» i «responsabilitat» a tots els partits.

Sí que va anar més enllà el portaveu del grup popular, Rafael Hernando, en assegurar que Rajoy només acudirà a la investidura el 2 d'agost si té els suports suficients per formar govern, perquè fer-ho sense tenir la majoria suficient «no té gaire sentit».

El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va assegurar que no descarta fins i tot una majoria absoluta de Rajoy, ja que, amb el suport de nacionalistes podria arribar a aconseguir 179 diputats en la seva investidura. Però li va exigir que, en aquest cas, expliqui «a canvi de què» rep aquest suport.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, va admetre que després de la constitució del Congrés queda «severament compromesa» la possibilitat d'un govern alternatiu al de Rajoy i va retreure als partits nacionalistes que hagin donat suport als candidats del PP i Ciutadans.