El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va celebrar que amb l'elecció de la Mesa del Congrés s'hagi posat en marxa la XII legislatura i va reclamar al PP i al PSOE que abandonin la «guerra freda» i «desbloquegin» la situació política d'Espanya. Rivera va alertar que PP i PSOE «ja no tenen excuses» després que el seu partit fes un pas endavant i anunciés la seva abstenció en la segona votació respecte el candidat del PP, Mariano Rajoy.

«Demano als dos vells partits que abandonin la guerra freda i facin com Ciutadans, desbloquejar la situació», va proclamar Rivera, que va reconèixer que un Govern del PP en minoria sembla l'«única via» possible després que populars i socialistes «ni tan sols s'hagin donat la mà» per acordar la Mesa de la Cambra.

Va confiar malgrat això que pugui fructificar una investidura a primers d'agost. Va anticipar que el seu partit s'asseurà a negociar amb el Govern que surti endavant dues qüestions de la màxima urgència, l'aprovació del sostre de despesa i els pressupostos generals de l'Estat per al 2017.

«Espanya necessita posar-se en marxa, no hi ha excuses», va insistir Rivera, que va garantir que amb l'abstenció del seu partit no obté «res a canvi», només busca la governabilitat del país. Va aplaudir l'acord amb el PP pel qual Ciutadans compta amb dues cadires a la Mesa i que va permtre que Ana Pastor sigui la nova presidenta de la Cambra.

Segons Rivera, la seva presència a la Mesa fa Ciutadans «decisiu» per a les noves majories del Congrés i permetrà impulsar reformes que considera necessàries, com la del Reglament de la Cambra.

Interrogat sobre quin partit va poder prestar alguns dels vots de més que van obtenir els candidats del PP i Ciutadans per a la Vicepresidència, Rivera va emplaçar els informadors a preguntar als partits nacionalistes, als quals s'han dirigit totes les mirades. Aquests partits van negar haver prestat cap dels seus vots per als vicepresidents Nacho Prendes (C's) i Rosa Romero (PP).

El líder de Ciutadans va dir desconèixer si el PP ha arribat a un acord amb CDC per a aquest préstec de vots a canvi de mantenir el seu grup parlamentari, tot i que sí que es va mostrar convençut que alguns votants del PP no acceptarien aquest bescanvi. efe/ddg madrid