La majoria del PP a la Mesa del Senat va rebutjar que l'antiga CDC, l'actual Partit Demòcrata Català (PDC), tingui grup propi en aquesta Cambra i haurà d'integrar-se al grup Mixt, tot i que els senadors catalans van anunciar que recorreran aquesta decisió. Després de la reunió de la Mesa, el vicepresident primer del Senat, Pedro Sanz, va explicar que els seus quatre representants van votar-hi en contra, mentre que el del PSOE es va abstenir i la senadora del PNB ho va fer a favor.

El fins ara portaveu de CDC, Josep Lluis Cleries, va anunciar que el seu partit presentarà un recurs i va assenyalar que espera que la Cambra Alta apliqui el reglament «i deixi la política per a l'hemicicle». Segons el seu parer, el seu partit ha complert amb tots els requisits que se li van exigir per tenir grup -presentar deu firmes de senadors i modificar el nom de la formació- i que malgrat això s'ha vist que el Senat, «per primera vegada des de les Corts Constituents, no aplica el Reglament sinó que allò que aplica és política».

La Mesa havia ajornat fins a ahir la decisió sobre si acceptava que PDC tingués grup parlamentari propi o s'integrés al Mixt, a l'espera de l'informe dels serveis jurídics sobre el que estableix el reglament de la Cambra.

Per a Sanz, encara que hi havia precedents al Senat de constituir-se en grup propi forces polítiques que no complien amb tots els requisits del reglament, «alguna vegada a la història era necessari canviar-los». Va precisar que en aquest cas, a més dels quatre senadors de Convergència, s'incorporaven sis de diferents grups, cedits per ERC, Bildu, Coalición Canaria i la Agrupación Socialista Gomera, pel que semblava «més un Mixt que un grup parlamentari».

A més dels arguments legals, va admetre que han aparegut altres de caràcter «polític», en referència al procés sobiranista català, «que també es tenen en compte». Per a Sanz, «el moment polític que estem vivint no és el millor per voler-se saltar les normes i afavorir la constitució d'un grup».

Pel que fa a l'informe jurídic, va assenyalar que fa al·lusió als precedents i assenyala que la decisió correspon a la Mesa. Dijous, va continuar, «tindran l'oportunitat» els senadors de Convergència de presentar un recurs, que estudiarà la Mesa posteriorment. Per evitar que es tornin a repetir situacions similars, el PP proposarà la reforma del reglament del Senat, per clarificar els requisits per formar grup.

Sanz no va voler pronunciar-se sobre el que passarà avui al Congrés, on la Mesa estudiarà també si l'antiga Convergència pot constituir-se en grup propi. En tot cas, el veto del Senat amb el vot en contra del PP i l'abstenció del PSOE complica que CDC aconsegueixi avui tenir grup propi al Congrés, un fet inèdit en la història recent democràtica.

Situació complicada

Fonts parlamentàries consideren que el rebuig del Senat i la situació de tensió davant el repte sobiranista a Catalunya compliquen les aspiracions dels independentistes per les conseqüències polítiques que comportaria aquesta decisió. Diverses fonts consultades apunten a una doble abstenció del PP i el PSOE a la Cambra Baixa.