El líder del PP i president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, acusa el PSOE de mantenir-se en el 'no' i "bloquejar" la seva investidura. Segons Rajoy, sense "alguna mena de compromís" dels socialistes "res és possible" i avisa que si no es desbloqueja la situació "es tornaran a repetir les eleccions", tot i reconèixer que tornar a cridar els electors a les urnes seria una "bogeria". Durant la compareixença posterior a la reunió amb Pedro Sánchez, Rajoy no ha aclarit si es presentarà a la investidura si no es garanteix els suport necessaris i manté l'esperança en que el PSOE canviï d'opinió. El líder del PP explica que ha ofert a Sánchez que triï entre un govern de coalició o altres formes de col·laboracions per poder tirar endavant la legislatura i opina que poden negociar "el temps que calgui" i els punt programàtics on hi hagi coincidències: "Es pot si es vol i si hi ha voluntat de fer-ho necessari".

"El Rei em va encarregar que intentés la investidura i ja li vaig dir que buscaria uns suports que no tinc". Així ha començat Rajoy la seva compareixença, una premonició del que explicaria després. Sense un mínim compromís del PSOE, el líder del PP aboca Espanya a unes terceres eleccions, independentment del que en pugui sortir de la reunió que el president espanyol en funcions té previst mantenir dijous amb Albert Rivera.

La situació, diu Rajoy, és "greu i d'urgència". Ha coincidit amb Sánchez que la gran prioritat és que es pugui formar un govern i insisteix als socialistes perquè li donin suport o, almenys, facilitin la investidura: "Per ser escollit i formar un govern capaç de governar son necessaris compromisos per part seva, sinó res és possible". "Ens hem de saber posar d'acord", afegeix Rajoy, que anima Sánchez a buscar allò que els uneix.

Segons ha desgranat Rajoy, el líder del PP ha ofert negociar "el temps que faci falta" els punts programàtics dels diferents partits, l'acord amb C's de la passada legislatura o el document sorgit del darrer comitè federal del PSOE: "Cal algun tipus d'entesa perquè estem d'acord en el marc de convivència de la Constitució Espanyola i la Constitució Europea", diu.

En aquest sentit, Rajoy ha ofert al PSOE la creació de quatre grups de treball per explorar les coincidències en àmbits com les reformes constitucionals, la política econòmica, l'educació i la política social. "Es pot si es vol i si hi ha voluntat de fer-ho necessari i l'entesa es pot assolir en diferents nivells, amb un govern de coalició o amb les múltiples formules existents de col·laboració parlamentària".

Per Rajoy aquest és un plantejament "democràtic, que representa la voluntat dels espanyols, raonable, que molta gent comparteix, que tranquil·litzaria els inversors i que transmetria un bon missatge dins i fora d'Espanya". L'única alternativa, adverteix és un pacte amb Units Podem i els partits catalans, que veu improbable, o bé unes terceres eleccions: "Si Sánchez es manté en el 'no' tornarem a repetir les eleccions. El desacord és la condició prèvia per repetir-les".