Una controvertida llei que permet portar armes a les universitats públiques de Texas (EUA) va entrar ahir en vigor durant la commemoració del 50 aniversari d'una massacre que va deixar 14 morts al campus de la capital estatal, Austin. La norma, coneguda com a «campus carry», permet que aquells que estiguin en possessió d'un permís d'armes atorgat per l'estat -una condició que exclou els menors de 21 anys- puguin portar-les en la majoria d'instal·lacions universitàries amb excepcions.

El «campus carry» va entrar en vigor només per a les universitats públiques del Texas, en les quals estudien més de 500.000 alumnes, mentre que les institucions privades, que podien triar si implementar o no la norma, van optar per no fer-ho.

En algunes de les públiques van limitar l'abast de la mesura a aules, facultats o biblioteques, mentre que mantenen la prohibició a residències estudiantils, laboratoris o esdeveniments esportius. En altres ni tan sols això.

La institució pública més gran i prestigiosa de l'estat, la Universitat de Texas (UT) a Austin, ha estat també el major focus d'oposició a una norma aprovada per la Legislatura de Texas, de majoria aclaparadora republicana.

Els seus defensors argumenten que la presència de persones armades permetrà salvar vides en el cas d'un tiroteig, mentre que els detractors diuen que és una bomba de rellotgeria i que la presència d'alumnes armats no fomenta l'esperit de debat universitari. El president de la UT, Greg Fenves, va afirmar que les armes «no pertanyen» a la institució i el seu únic Nobel en plantilla, Steven Weinberg, va dir que prohibirà l'entrada d'estudiants armats a les seves classes.