L'expresident de la Generalitat Artur Mas va denunciar una operació coordinada de l'Estat i diferents forces espanyoles amb la finalitat de «destruir» el Partit Demòcrata Català (PDC), element «clau» per «inclinar la balança» a favor de la independència, i frenar així el procés sobiranista. Diversos diputats i senadors del PDC, encapçalats pels seus caps de files a Madrid, Francesc Homs i Josep Lluís Cleries, es van reunir amb la plana major del partit, inclosos Artur Mas, Neus Munté, Marta Pascal i David Bonvehí, per analitzar les conseqüències de la pèrdua del grup propi el PDC a les Corts.

Després de la reunió, Mas va expressar el seu «suport públic» als parlamentaris de l'antiga CDC a Madrid, als que han «intentat disminuir políticament, silenciar i rebaixar el seu perfil», un episodi que va contextualitzar en el marc d'una operació per «eliminar» el que representa aquesta formació.

Segons Mas, «si Catalunya té una oportunitat d'aconseguir el seu propi Estat, això passa pel que nosaltres representem, som l'element clau, volen eliminar el que representa la força central sobiranista d'aquest país, que decanta la balança a favor que el procés sobiranista tiri endavant».

Els protagonistes d'aquesta operació per «destruir» el PDC «saben que si minimitzen això es carreguen el projecte sobiranista», perquè representa unes «classes mitges sense les quals no es pot aconseguir un Estat per a Catalunya». «Han intentat per tots els mitjans eliminar-nos personalment i política com a formació. No ho han aconseguit i no ho aconseguiran», va assegurar.

En aquesta operació coordinada per «intentar impedir el perfil propi del PDC» a Madrid, va denunciar l'expresident de la Generalitat, «estan actuant igual» el PP, el PSOE, Ciutadans, Podem i En Comú Podem, que van impedir amb la seva abstenció o el seu vot en contra a la Mesa del Congrés que els exconvergents poguessin tenir grup parlamentari.

La lògica que els mou, segons la seva opinió, consisteix en què «com més feble sigui» el PDC, més «es debilitarà el procés sobiranista», mentre que «si som forts» el projecte independentista pot arribar a bon port.

Homs vol negociar

Paral·lelament, Homs es va emplaçar a una negociació discreta amb ERC per explorar la possibilitat de formar un grup conjunt al Congrés i va denunciar els tics «chavistes» que observa en el president de Ciutadans (C's), Albert Rivera.

Homs va revelar que dimarts ja va tenir un «intercanvi d'impressions» sobre aquest assumpte amb el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, i va reconèixer que és un tema sobre el qual caldrà parlar «en les pròximes setmanes», però es va mostrar partidari de no iniciar un «debat públic» sobre el mateix, sinó de mantenir converses discretes.

Per part seva, el diputat d'ERC Joan Tardà va apostar perquè en la propera legislatura hi hagi «dues veus» independentistes al Congrés dels Diputats perquè ho considera «més eficaç» que no pas tenir-ne només una. Segons Tardà, el fet de tenir dues veus diferenciades és «millor» per fer palesa la «transversalitat independentista de Catalunya».