La coordinadora general del Partit Demòcrata Català (PDC), Marta Pascal, va descartar que els diputats i senadors del seu partit acabin integrant-se en el grup d'ERC i va anunciar que recorreran davant el Tribunal Constitucional (TC) el veto al seu grup propi al Congrés i al Senat. Pascal va enterrar l'opció, dimecres encara viva, d'adscriure els parlamentaris de CDC al grup d'ERC: «Optarem per quedar-nos al grup mixt. En ser el grup majoritari (dins del mixt), utilitzarem aquesta força per fer política des d'allà».

Així, CDC recorrerà davant el Tribunal Constitucional la negativa de la Mesa del Senat de deixar-los sense grup parlamentari propi, en considerar que es tracta d'una decisió merament política lligada al procés d'independència iniciat a Catalunya. Així ho va anunciar el portaveu de CDC al Senat, Josep Lluís Cleries, després de conèixer la resposta de la Mesa del Senat, que va ratificar la seva decisió de dilluns passat de rebutjar la seva sol·licitud per formar grup.

Cleries va acusar la Mesa d'actuar amb «sectarisme», «arbitrarietat» i al servei exclusivament de la majoria absoluta del PP i amb el beneplàcit del PSOE, que «no hi és, no existeix ni se l'espera». «Nosaltres des del primer dia vam presentar un grup amb deu senadors i això és el que diu el Reglament i, no de quin color han de tenir els ulls, el cabell, ni el carnet que porten a la butxaca», va denunciar el portaveu català.

Va negar que en les seves al·legacions hagin proposat crear un grup nou, com va dir el vicepresident primer del Senat, Pedro Sanz, a qui va acusar d'actuar com a portaveu del PP, i va precisar que el que han fet en el seu recurs ha estat ajustar allò proposat inicialment. D'aquesta manera, van plantejar un canvi de nom, de CDC a Convergència Democràtica de Catalunya-Coalició Canària, i van garantir la permanència sempre en el grup del mínim de sis senadors -quatre de CDC i dos de CC- exigit pel Reglament. Cleries va destacar que això «mai s'havia demanat» abans i va assenyalar que ha quedat demostrat que l'opció del recurs era «un tràmit, una fantasmada».