La imprudència d'un jove alemany que va cremar paper higiènic enmig d'una zona plena de vegetació seca va provocar el pitjor incendi forestal en set anys a la Palma, amb gairebé 2.000 hectàrees cremades, 2.000 evacuats i un agent forestal mort. L'agent mediambiental del Consell de la Palma Francisco José Santana, de 54 anys, casat i amb cinc fills, va perdre la vida després de veure´s envoltat pel foc a les muntanyes del municipi d´El Paso, on gairebé 200 efectius de totes les administracions i vuit aeronaus intenten frenar des de dimecres l'avanç de les flames.

Canàries s'ha vist sacsejada per incendis forestals molt greus en l'última dècada -el 2007 van cremar 20.000 hectàrees a Gran Canària i el 2012 es van cremar 4.100 a la Gomera, amb el 25% del Parc Nacional de Garajonay afectat-, però des fa 32 anys (1984) no hi havia una mort provocada per aquest tipus d'incidents.

La Palma portava tres estius consecutius sense grans incendis forestals, però ara s'enfronta a un foc encara fora de control que segurament obligarà els serveis d'emergència a treballar «durant dies», segons va reconèixer el president de les Canàries, Fernando Clavijo, desplaçat a l'illa.

Tot va començar poc després de les dues de la tarda de dimecres -quan el Govern de Canàries acabava d'activar un avís per risc d'incendis forestals per a tota la província de Santa Cruz de Tenerife i Gran Canaria-, per una imprudència d'un jove alemany.

Aquesta persona, que va ser detinguda dimecres a la nit, va declarar davant la Guàrdia Civil que va calar foc a un munt de paper higiènic que acabava d'utilitzar per netejar-se, i aquest va fer cremar l'abundant vegetació seca que s'acumula al bosc en el quart mes de juliol més sufocant que es recorda a Canàries en 36 anys -segons l'Aemet-, en què s'han encadenat dues onades de calor.

Precisament la calor preocupa en gran manera els equips d'emergència, perquè l'Aemet anuncia que el termòmetre seguirà pujant en les properes hores, amb la Palma en avís groc avui per possibles màximes de 34 graus i en avís taronja demà per màximes de 37 graus.

De moment, 2.000 persones han estat desallotjades de les seves cases com a mesura de precaució a la zona San Nicolás, Tacande i Jedey a causa de la proximitat del fum i la cendra, i no es descartava evacuar altres zones.