El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va rebutjar la crida d'Àustria a cessar les negociacions d'adhesió de Turquia a la Unió Europea, el que per a ell seria un «greu error». «Si fem la impressió a Turquia que, sigui quina sigui la situació, la Unió Europea no està preparada per acceptar-la, diria que es tracta d'un greu error de política exterior», va assegurar.

«No crec que sigui d'ajuda trencar unilateralment les negociacions amb Turquia», va afirmar, tot afegint que en qualsevol cas, aquest tipus de decisions correspon prendre-les per unanimitat entre tots els estats membres. «No veig disposició a trencar les negociacions en tots els estats membres en aquest moment», va continuar. Alhora, Juncker va admetre que Turquia té feina a fer per reunir les condicions de membres per entrar a la UE. En concret, va especificar que si Ankara reinstaura la pena de mort, això suposaria la ruptura «immediata» de les negociacions.

Un tribunal d'Istanbul va emetre la primera ordre d'arrest per colpisme contra Fethullah Gülen, el predicador islamista resident als Estats Units al qual el Govern turc acusa d'orquestrar el fallit cop del 15 de juliol. El tribunal estableix que «no hi ha dubte que l'intent de cop va ser un acte de l'organització terrorista de Gülen i que va ser portat a terme per ordre del seu fundador, el sospitosos Fethullah Gülen». Assegura que el predicador pretenia canviar la Constitució per prendre el poder de tota l'administració estatal i els cossos de seguretat.

A més, argumenta que l'organització de Gülen, amb molts seguidors a diferents organismes públics, buscava convertir-se en un poder polític i econòmic a nivell internacional, que va executar el cop amb un grup de soldats afins i que durant l'aldarull es van cometre múltiples crims.

Per part seva, el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, va assenyalar que l'Estat ha de ser reconstruït i les Forces Armades reestructurades per poder acabar amb la influència dels seguidors del predicador Gülen. «Si hem donat feina a una persona en una institució i la traeix: Estem obligats a seguir comptant amb aquesta persona?» es va preguntar el cap de l'Estat.