El grup gihadista Estat Islàmic (EI) va assegurar ahir que l'autor de l'atac amb un matxet contra dos agents de Policia a la ciutat belga de Charleroi, que es va produir dissabte, era un dels seus "soldats". Segons l'agència Amaq, vinculada als gihadistes i que cita a una font de seguretat, l'acció va ser perpetrada "en resposta a les crides per atacar els nadius de la coalició (internacional) croada" que bombardeja posicions de l'EI a l'Iraq i Síria. Aquesta és la mateixa raó argumentada per Amaq en els últims atacs comesos per l'EI a Europa, com a la ciutat francesa de Niça o a Alemanya.

La Fiscalia federal belga va informar ahir que l'autor de l'atac de dissabte, que va morir a l'hospital a causa de les ferides pels trets de la Policia, era un algerià de 33 anys identificat com a K.B. que residia a Bèlgica des de 2012 i estava fitxat per les forces de seguretat per delictes comuns, però no per terrorisme, segons la font.

El secretari d'Estat d'Asil i Migració, Theo Francken, va confirmar a l'Agència Belga que l'atacant va estar de manera il·legal al país i va ignorar dos ordres per abandonar Bèlgica.

La Fiscalia federal ha assumit la recerca "per intent d'assassinat terrorista", va anunciar ahir el primer ministre belga, Charles Michel, en una roda de premsa després d'una reunió amb els responsables dels serveis de seguretat. "Donada l'existència d'indicis que permeten pensar que l'atac estava inspirat en motius terroristes, la Fiscalia federal va decidir el dissabte prendre les regnes de la recerca", va explicar el portaveu del Ministeri Públic, Eric Van der Sijpt.

Un jutge d'instrucció especialitzat en matèria de terrorisme ha estat assignat al cas, va afegir. La instrucció està en curs, va assenyalar Van der Sijpt, qui va explicar que durant la nit del dissabte al diumenge es van efectuar registres a Charleroi.

Segons la cadena de televisió pública RTBF, les forces de l'ordre belgues van registrar el domicili de l'agressor i un altre habitatge i van interrogar tota la nit persones de l'entorn de K.B. D'acord amb la font, l'atacant no portava damunt ni identificació ni telèfon mòbil al moment de l'agressió.

L'atac es va produir el dissabte cap a les dues del migdia en un lloc de control exterior a la seu de la Policia a Charleroi. L'agressor portava una motxilla, de la qual va treure el matxet, i es va abalançar sobre dues dones membres de les forces de l'ordre que controlaven l'accés a la seu policial, i en va ferir una d'elles de gravetat al cap i l'altra de lleument.

Una altra agent el va immobilitzar amb trets al tòrax i la cama i després va ser traslladat a un hospital, on va morir poc després. La seva motxilla va ser analitzada per la unitat especial d'explosius, però no s'hi van trobar ni armes ni explosius.

Potenciar els atacs a civils

El passat 21 de maig, el portaveu de l'EI, Mohamed al Adnani, va instar als seus seguidors a perpetrar més atemptats a Occident, especialment a Europa i Estats Units, amb motiu del mes sagrat de ramadà, que va començar el 6 de juny i va finalitzar el 5 de juliol.

En un missatge la veracitat del qual no va poder ser confirmada, Al Adnani va assegurar que "atacar els que anomenen civils és el millor i més útil" i va afegir que a la "terra dels croats" (Occident) "no cal preservar la sang ni existeix ningú innocent". En aquesta al·locució, de 31 minuts de durada i difosa a través de les xarxes socials, Al Adnani va insistir que qualsevol atac, per petit que sigui, a casa de l'enemic és millor que un de gran als territoris que controlen els gihadistes.