Els tailandesos van aprovar ahir en referèndum la nova Constitució proposada per la junta militar. Un fet que aplana el camí a la convocatòria d'eleccions però consolida la ingerència de l'Exèrcit en la vida política del país.

La nova Carta Magna havia aconseguit un 61,4% dels vots a favor per 38,6% en contra amb el 94% dels vots escrutats, segons dades provisionals de la Comissió Electoral, que preveu anunciar els resultats oficials dimecres, ja que per llei no pot donar més informació arribat aquest punt del recompte.

El portaveu de la comissió, Somchai Srisutthiyakorn, va situar la participació al voltant del 55%, 25 punts per sota de l'objectiu que s'havia marcat la junta i 2 menys que en el referèndum sobre l'anterior Constitució celebrat el 2007.

L'electorat també va aprovar amb un 58,1% dels vots una segona pregunta a la papereta de vot, que autoritza el futur Senat a participar en l'elecció del primer ministre de la primera legislatura.

La nova Constitució, redactada per un comitè de 21 membres triats per la junta militar, havia estat criticada pels principals partits del país i organitzacions internacionals, que la consideren menys progressista que les de 1997 i 2007. Els detractors denuncien que la nova norma afebleix el govern i càrrecs electes, i consolida el poder dels militars i d'organismes estatals controlats per buròcrates.