El PP va advocar per un pacte de legislatura amb Ciutadans i va repetir la crida al PSOE perquè s'avingui a facilitar la investidura de Mariano Rajoy, si bé els socialistes van garantir que malgrat «la campanya de pressió», no cediran i mantindran el seu vot contrari. El vicesecretari d'Organització del PP, Fernando Martínez-Maillo, va insistir que la formació de govern «està en mans» del líder del PSOE, Pedro Sánchez, a qui es dirigiran fins a l'últim dia en veure inviable una altra combinació, perquè encara que hi hagués un acord amb Ciutadans, CC i el PNB, només sumarien 175 escons. «El que més ens agradaria és un acord amb el PSOE», va assegurar Martínez-Maíllo, tot afegint que si Ferraz no varia la seva postura, «hi haurà terceres eleccions».

El portaveu socialista al Senat, "scar López, va prometre que el seu partit no cedirà davant «la campanya de pressió» de Rajoy després de recordar que «estan acostumats» a aquest tipus de maniobres del PP. López va destacar que la posició de rebuig a la reelecció de Rajoy és «clara i definida», si bé va deixar clar que el que els socialistes «no volen repetir eleccions». Va recordar que aquesta posició va ser acordada pel Comitè Federal del PSOE de «forma democràtica i sempre en funció de l'interès general», fet pel qual no veu motius per corregir-la.

El PP es manté en la seva tesi que si Ciutadans s'inclina finalment pel sí a Rajoy, els socialistes es veuran en l'obligació de decidir. Un altre dels vicesecretaris del PP, Pablo Casado, va assenyalar que a Gènova són «optimistes» que hi pugui haver un pacte amb la formació d'Albert Rivera perquè les sis condicions que ha plantejat per obrir una negociació «es poden acceptar».

Rivera va reiterar que el seu partit no entrarà en un govern de coalició amb el PP, ja que la seva idea és optar per un format com el que hi ha a Andalusia o Madrid, on Ciutadans dóna suport al PSOE i al PP, respectivament, però des de l'oposició. Rivera va criticar el PP per esperar una setmana per convocar al seu Comitè Executiu, i encara més crític vaser el número dos de Ciutadans al Congrés, Miguel Gutiérrez, per a qui aquest retard és «poc seriós» quan només ha de dir sí o no a les mesures que es recullen en un foli.

En aquest sentit, dos membres de l'Executiva del PP -Ana Mato i Ignacio González- han decidit recentment donar-se de baixa, fet pel qual no decidiran sobre la proposta de Ciutadans. Aquest fet no hauria de tenir més trascendència si no es tractés de dues persones imputades per corrupció, que d'aquesta forma no hauran de decidir precisament si el seu partit investiga el propi suposat finançament irregular.

Possibles alternatives

A la crida d'Albert Rivera instant Sánchez a «moure's i mullar-se» per avançar cap a l'abstenció, el PSC va respondre demanant a Ciutadans que, juntament amb Podem, «recapacitin» i no tanquin la porta a una majoria alternativa si Rajoy fracassa, segons va manifestar el seu portaveu al Parlament català, Ferran Pedret. El portaveu del PDC al Congrés, Francesc Homs, va apostar igualment per un govern alternatiu encapçalat per Sánchez.