La tensió entre Rússia i Ucraïna torna a ser màxima després que el president rus, Vladímit Putin, acusés Kíev de preparar atemptats terroristes a Crimea. Rússia va advertir Kíev i els seus aliats occidentals que el Govern ucraïnès ha d'evitar fer passos perillosos perquè «jugar amb foc no acaba bé». «Una vegada més, fem una crida als nostres socis occidentals perquè exerceixin la seva influència sobre les autoritats de Kíev i els previnguin de passos perillosos que poden tenir conseqüències d'allò més negatives. Jugar amb foc no acaba bé», assenyalava un comunicat difós pel Ministeri rus d'Exteriors.

El Servei Federal de Seguretat rus (FSB, antic KGB) va denunciar que grups de la intel·ligència militar ucraïnesa van intentar infiltrar-se a Crimea en dues operacions de sabotatge -una a la matinada del 7 d'agost i una altra el dia 8- amb l'objectiu d'atemptar contra infraestructures vitals de la península.

El presumpte líder del grup de sabotejadors va inculpar els serveis d'intel·ligència del Ministeri de Defensa d'Ucraïna. «Pel que jo sé, aquesta operació va ser planificada per l'"rgan Central d'Espionatge del ministeri de Defensa d'Ucraïna», va dir Ievgueni Panov, presumpte líder del grup, durant un interrogatori. Panov, que es troba detingut a la capital de Crimea, Simferópol, va confessar que, almenys, dos dels membres del grup eren oficials dels serveis d'intel·ligència ucraïnesos.

Per part seva, Ucraïna va posar en alerta el seu Exèrcit en resposta a les amenaces del president rus. «He ordenat posar en màxima alerta de combat totes les unitats a la frontera administrativa amb Crimea i al llarg de tota la línia de separació de forces al Donbas», va anunciar Petró Poroshenko.