El vent i la calor a la part continental de Portugal i a l'arxipèlag de Madeira seguien alimentant l'onada de focs que afecta el país, en una jornada en què el Govern lusità va retreure l'escassa solidaritat europea. Amb el terrible incendi de Funchal, capital de Madeira, en vies de controlar-se, però amb el centre i nord del país assolats per grans i petits focs, la ministra d'Interior de Portugal, Constança Urbano de Sousa, va lamentar que la majoria dels socis de la Unió Europea (UE) no hagin respost a la petició portuguesa. «Esperava més solidaritat dels socis europeus», va manifestar Urbano de Sousa, un dia després que s'accionés el mecanisme europeu de protecció civil per reforçar el combat contra les flames, que inclou la cessió d'avions i helicòpters.

De moment només han respost a la crida portuguesa dos socis europeus: Espanya (complint un acord bilateral), amb dos avions amfibis Canadair, i Itàlia, amb un altre. La ministra va elogiar, en canvi, la ràpida ajuda oferida per països que no pertanyen a la UE, com el Marroc.

L'onada d'incendis forestals, que es va intensificar des de diumenge passat a la part centre i nord del país, ha provocat l'evacuació de nombrosos llogarets (l'últim Arcos de Valdevez), el tall de carreteres i l'hospitalització de desenes de persones per inhalació de fums. El primer balanç provisional assenyala que de l'1 al 9 d'aquest mes s'han cremat 25.738 hectàrees, àrea que supera amb diferència la xifra d'anys sencers.