El PSOE respon a la pressió política perquè desbloquegi la formació de nou govern amb una proposta per investigar al Congrés el suposat finançament il·legal del PP, la qual cosa inclou la compareixença del seu líder, Mariano Rajoy, i del seu antecessor, José María Aznar. La proposta socialista, feta pública ahir, coincideix amb una de les sis condicions plantejades per Ciutadans per donar suport a la investidura del candidat del PP, però el portaveu del grup socialista, Antonio Hernando, marcava ahir diferències. Al seu entendre, una comissió d'investigació com la que proposa «no pot dependre del sí de Rajoy» a Albert Rivera, sinó de «la voluntat del Congrés». I segon: els socialistes, al contrari que el líder de Ciutadans, «amb una mà no van a presentar una comissió de recerca per dilucidar les responsabilitats polítiques de Rajoy i amb l'altra, a facilitar la seva presidència».

Abans de la treva del pont del 15 d'agost, que els principals líders polítics aprofitaran per prendre's un descans, tant el Partit Popular com Ciutadans han tornat a posar el focus en el secretari general socialista, Pedro Sánchez. D'ell, que modifiqui el seu «no», en depèn desbloquejar la formació de Govern, sostenen PP i C's.

Ahir, ambdues formacions van recórrer de nou als programes de televisió i de ràdio de primera hora del matí per insistir al PSOE en què ha de canviar d'actitud. El secretari de Comunicació de C's, Fernando de Páramo, criticava que el PSOE anteposi «qüestions tàctiques» a la «visió d'Estat», però es mostrava convençut que al final, quan arribi la votació decisiva del debat d'investidura, encara sense data, els socialistes s'abstindran i afavoriran així que es formi govern. Des del PP, el sotssecretari d'Organització, Fernando Martínez-Maillo, apuntava que no hi haurà govern si el PSOE no es mou de la negativa a Rajoy. Les declaracions de diferents comandaments del PP no pretenen que claudiqui el PSOE, no obeeixen a una campanya de pressió, sinó que busquen que els socialistes assumeixin la seva responsabilitat, afegia.

Segons Maíllo, a banda de les reunions de Rajoy amb Sánchez, el líder del PP ha fet «moltes més coses» amb discreció per intentar «enteses i acords», de manera que la comunicació amb el PSOE segueix oberta. A mig matí, però, Antonio Hernando acudia a l'oficina del Registre del Congrés perquè quedés constància la petició de creació d'una comissió que investigui les presumptes trames corruptes que haurien finançat al PP. Després d'això, davant la premsa, ha precisat que, amb la finalitat d'extreure responsabilitats polítiques, el PSOE demana que acudeixin a aquesta comissió, si es forma, no només Rajoy i Aznar, sinó també els últims secretaris generals, Francisco Álvarez Cascos, Ángel Acebes i María Dolores de Cospedal; o els tresorers de l'època, Luis Bárcenas inclòs.

El segon punt de discussió que envolt la hipotètica investidura del candidat del PP és el marge temporal (una setmana) que ell mateix ha fixat per convocar al seu Comitè Executiu i decidir si accepta o no les condicions de Rivera. Maíllo explica que el desenvolupament parlamentari dels requisits necessita mesurar bé els temps i les conseqüències, per la qual cosa els populars veuen que en les propostes de C's hi ha «molt camí per recórrer». Páramo, en canvi, manté la línia del seu líderconsidera que el PP podria haver-se mobilitzat abans. «Però ja se sap que Rajoy no té pressa per a aquestes coses», ha afirmat. I el tercer punt de controvèrsia és la data del debat d'investidura, si bé el propi candidat del PP va deixar clar després de reunir-se amb Rivera dimecres passat que el dia i l'hora es coneixeran després de l'Executiva, és a dir, a partir del proper dia 17, però mai abans. Expectant es manté Podem, apunta el secretari d'Organització, Pablo Echenique, que ahir negociava a Santiago de Compostel·la un acord entre Les Marees i el seu partit per anar junts als comicis gallecs que sembla difícil.